zzalite se upravi vodovoda  _ 187.jpg
“Biti svjedok istine” (napisao: Ahmet Sejdić, godina: 1996, izdavač: Info-grafika)

Istina o kojoj Ahmet svjedoči u svojim knjigama će kad tad izaći na vidjelo.
Nadamo se da će se jednom shvatiti da je Bosna mala zemlja da bi mogla tako olahko žrtvovati svoje najbolje sinove. Ostaje nam da se nadamo da će se nešto promijeniti i da će oni najbolji doći u poziciju da nešto odlučuju u ovoj zemlji.

zzalite se upravi vodovoda  _ 205

zzalite se upravi vodovoda  _ 204

zzalite se upravi vodovoda  _ 203.jpg

zzalite se upravi vodovoda  _ 202

 

 

 

 

 

*****
Ahmet Sejdić je rođen 02.01.1960. godine u selu Drokan, općina Višegrad. Patrijarhalno je odgojen u osmočlanoj porodici skromnog imetka. Osnovnu i srednju školu zavrsio u Višegradu, a Šumarski fakultet u Sarajevu. Školu rezervnih oficira pješadije u Bileći završio 1985. godine.
Po sopstvenoj odluci uključio se kao borac u odbranu Bosne i Hercegovine od agresije, već februara 1992. godine. U toku 1992. godine, braneći Bosnu na krvavoj Drini, vodeći jedinice od grupe do odreda i na kraju brigade (Prva višegradska brigada), iskazao se kao primjeran starješina i veliki borac.
Aprila 1993. godine Prva višegradska brigada, pod njegovim vođstvom, postala je „Slavna“. Od juna 1993. godine do oktobra 1994. godine obavljao je dužnost načelnika Štaba Istočnobosanske operativne grupe ( IBOG) i komandanta Prve Slavne višegradske brigade. Od oktobra 1994. godine pa do kraja Agresije bio je komandant 808. oslobodilačke brigade.
Za postignuti borački rezultat dobio je najveće priznanje „ Zlatni ljiljan“ . Na lični zahtjev, ali uz veliko razočarenje, demobilisan je iz Armije u činu pukovnika augusta 1996. godine i posvetio se radu u privredi.

Ahmet Sejdić je u toku agresije izgubio brata, gluhonijemu sestru i oca.

zzalite se upravi vodovoda  _ 214.jpg

Živi sa suprugom Dževadom i kćerkama Amilom i Dinelom.

Ahmet je jedan od onih koji je preživio i zbog toga osjeća obavezu prema svojim borcima, šehidima, da svjedoči istinu o njihovoj borbi.
„Ovaj mali i veliki pokušaj mi je omogućio da, prvo onima koji se izboriše za spas Bosne i podariše svoje živote u njene krvave temelje, zatim onima koji ugradiše dijelove sebe i svojim najbližim, pokušam vratiti dug. U ime njih, kroz njihovu i moju sudbinu, koje su vrlo slične, napisati da se zapamti, napisati da se ne ponovi!”

*********

zzalite se upravi vodovoda  _ 216

o “Biti svjedok istine”  književnik Abdulah Sidran kaže:
„Možda bih se usudio, na kraju, kazati kako ovaj rukopis i nije rađen kao pisano svjedočanstvo. Koliko god sam puta imao priliku čitati pisana svjedočanstva ovakvoga karaktera, mahom u rukopisu, uvijek mi se činilo da su rađena pod nekakvom iznudom, kao u zatvorskoj ćeliji gdje osumnjičeni treba da dokazuje vlastitu nevinost – na način informbiroovskih revidiraca: “evo kako sam došao tobe! Od toga, ni traga u ovome rukopisu.
…Istoriju pišu ozbiljni i pošteni naučnici, kad prođu godine i decenije – ali tek nakon što na svome stolu priberu desetine i stotine svjedočanstava, dakle knjiga kao što je ovo nesumnjivo dragocjeno -istorijski i politički dragocjeno svjedočanstvo komandanta Ahmeta Sejdića.”

**********

priredio:Kenan Sarač

Advertisements

1 komentar na ““Biti svjedok istine” (napisao: Ahmet Sejdić, godina: 1996, izdavač: Info-grafika)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s