zu zu         1800

Ko je ugasio svijetlo?Povratnici u mraku.Sela Ravnice i Lubure kod Foče već dvije decenije bez struje.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice odobrilo je 42.900 KM za realizaciju projekta dovođenja električne energije u Ravnice i Lubure. Međutim, taj projekt još nije finansijski zatvoren. Iako je mreža razvedena, struje nema. Petnaest godina govore da trafostanica ispod džamije, koja je jaka 100 kW, ne može do sela izbaciti struju. Dolazio je stručnjak i proveo kabal s te trafostanice. Rekaoje da se struja može dovesti na udaljenost od dva kilometra, a udaljenost između sela i trafostanice je 1,2 kilometra. Kad je proveden kabal s trafostanice do džamije, vidjelo se da se uopće nije izgubio napon. Sad je igra oko toga da se sredstva koja odobrena za ovu namjenu, usmjere u druge svrhe. Navođenjem ovog sela kao miniranog također usporava kompletan proces elektrifikacije. Kad su provedeni kablovi za struju, došao je jednog petka terenac s natpisom BH MAC Pale i bilo je jasno zbog čega je došao. Postavili su table Minirano, Pazi mine, i to čak i na njivama na kojima se obrađuje zemlja. Ako bi oni dokazali da da je područje minirano, i da mještani nemaju dovoljno sredstava, nikada u ova sela ne bi došla struja. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH prebacilo je sredstva Fondu za povratak, a kome će oni?!

zu zu         1802
Nena Tima Kulašević napunit će uskoro 100 godina. Živi sama, sa mačkom.On je k'o insan. S njim se razgovara. Umije da je sasluša.

zu zu         1801

Nena Rifa Jež ima oko 80 godina. Živi sa sinom Nusretom. Oni su se u Lubure vratili 1997. godine i opstali u ovom selu uprkos svim poteškoćama na koje su nailazili. Bave se poljoprivredom i isključivo od tog žive. Nena plete priglavke. Kaže da je sin sluša, al’ samo kad se prodere.

zu zu         1803
Kod Nezira u brvnari dva fenjera rastjeruju mrak,kad noć razastre svoje tmine po Ravnicama i Luburama. Nezir mota duhan sjedeći na starom bosanskom ćilimu. Slika je gotovo nestvarna, pa se čovjek upita je li ova brvnara, ustvari, vremenski stroj za putovanje u 18. stoljeće. Nezir i Sehija vratili su se prije šest godina, digli kredit za traktor i kravu i počeli se baviti poljoprivredom i pčelarstvom.

“Ko hoće živjet’, može živjet’ od svog rada. Kao povratnici, nemamo nikakva prava. Amidža nam je dao nešto zemlje kako bismo mogli posijati graha, krompira, luka… Puno radimo, ali kad se uberu plodovi, može se živjeti”, objašnjava Sehija.

Ona je prošle godine, uprkos teškoj situaciji, obavila hadž.

“Koga Allah pozove, on će i otići. Kad sam se poslije rata vratila u Lubure, mi smo na deki klanjali, nisam imala ni ćilima. Nije bilo ni džamije. Trudila sam se da učinim hizmeta koliko sam mogla. Odavde do Crne Gore dijelila sam iftare. Po 170 iftara sam znala servirati. Allah je dao da to neko vidi i prepozna, tako da sam na hadž otišla bez svog dinara”, kaže Sehija.

Nezir spominje da su im vukovi često dolaze do sela.

“Kako nemamo struje, nemamo ni frižidera. Najgore je ljeti. Šta večeraš, ujutro je već pokvareno. Najteže mi je uz ramazan. Ne možeš supu i konzervu i iftarit i sehurit. Možeš dva jutra, ali treće već ne ide. Ove godine smo gotov vagon sijena pokosili uz ramazan. Svaki sam dan prepostila, i iftare određivala i pohizmetila svijetu. Al’ bez struje i frižidera teško nam je na sehuru. Ali, šta ćeš. To što nemamo struje podsjeća nas na ono kroz šta smo prošli. A ako to zaboravimo, gori smo od četnika”, kazuje Sehija.

Ko vidi u kakvim uvjetima žive žitelji Ravnica i Lubura  , shvatit će da u svom životu ima više izmišljenih nego stvarnih problema.

internet/facebook

_ _ _ _ _

FOČA : 189.000 KM za elektrifikaciju sela
https://focanskidani.wordpress.com/2017/07/24/foca-189-000-km-za-elektrifikaciju-sela/

Foča,negdje u daljini : (DA LI) POVRATNIČKA SELA DOBIJAJU STRUJU???
https://focanskidani.wordpress.com/2015/09/16/focanegdje-u-daljini-da-li-povratnicka-sela-dobijaju-struju/

Ravnice i Lubure kod Foče:Svijet bez struje?Kada će taj Tesla izmisliti struju???
https://focanskidani.wordpress.com/2016/02/04/ravnice-i-lubure-kod-focesvijet-bez-strujekada-ce-taj-tesla-izmisliti-struju/

Komentar godine : Povratnici u mraku
https://focanskidani.wordpress.com/2017/02/28/komentar-godine-povratnici-u-mraku/

FEDERALNO MINISTARSTVO ZA RASELJENE JE ZA 20.000 KM OBEZBIJEDILO SOLARNE PLOČE POVRATNICIMA U FOČANSKIM SELIMA
https://focanskidani.wordpress.com/2015/10/15/federalno-ministarstvo-za-raseljene-je-za-20-000-km-obezbijedilo-solarne-ploce-povratnicima-u-focanskim-selima/

FOČA (Mrežica):Nakon 15 godina u Ravnicama i Luburama priključena struja
https://focanskidani.wordpress.com/2015/12/27/foca-mrezicanakon-15-godina-u-ravnicama-i-luburama-prikljucena-struja/

Foča u 21. stoljeću : Nakon 20 i nešto godina u mraku konačno stiže struja u sela u Fočanskoj općini
https://focanskidani.wordpress.com/2017/02/20/foca-u-21-stoljecu-nakon-20-i-nesto-godina-u-mraku-konacno-stize-struja-u-sela-u-focanskoj-opcini/

FOČA:KO KOGA DRIBLA I ZAŠTO?
https://focanskidani.wordpress.com/2015/12/23/fuzbalijada-u-focinogomet-nas-svakodnevni/

Advertisements

8 komentara na “Ravnice i Lubure kod Foče:Svijet bez struje?Kada će taj Tesla izmisliti struju???

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s