Salčinović  002

Još jedna tužna priča iz fočanskog kruga pakla 1992. – 1995. Familija Salčinović je živjela u fočanskom naselju Aladža. Enisa Salčinović je radila u fočanskoj bolnici, a njen muž Nusret – Nuno Salčinović u KP Domu Foča. Sudbina je htjela da Enisin muž okonča  život u zloglasnom fočanskom kazamatu KP Dom. Enisa je bila žrtva silovanja i zlostavljanja u zloglasnom fočanskom logoru “Partizan”. Muževe kosti još nije pronašla…

Enisa Salčinović i          iz sretnih-mlađih dana.002.

Evo Enisine  priče:
-Zatočena sam krajem jula u „Partizanu“. Bila sam žrtva silovanja.
O onome što sam vidjela u logoru „Partizan“ ne mogu ni da pričam. Tu su majke gledale kako im siluju kćerke, a nisu imale moć da to zaustave…

-Podstaklo me je mnogo stvari da govorim javno o ovome, a najviše negiranje republike srpske i Srbije svega onoga što se nama desilo. Kako da ne progovorim kada neki negiraju postojanje logora i silovanje žena. Neki tvrde kako smo se same ubijale, silovale… Kako neko može biti toliko bezobrazan. Ja hoću u lice da kažem i evo, stala sam da im kažem da ne govore istinu, da su bezobrazni. Dovoljno su nas potcjenjivali, pljuvali nas i oni nisu jednostavno željeli da budemo žene, majke… Njihova želja je bila da budemo ništa. Ja nisam mogla da šutim i da sjedim skrštenih ruku i da gledam taj bezobrazluk koji su oni sve vrijeme isticali – poručuje Enisa, žena koja je poslala jasnu poruku svim žrtvama koje se danas stide i šute o zločinima koje su preživjeli.

-Treba u životu dići glavu i glas. Reći istinu i služiti se njom. Jer istina uvijek pobijedi i ona ispliva. Istina će donijeti mir u naše duše i u našoj zemlji.

Enisa Salčinović 011

Enisa Salčinović iz sretnih-mlađih dana 005

Enisa Salčinović iz sretnih-mlađih dana

O fočanskim zločincima kaže:-Svi oni šetaju tamo, a ja ih znam jer sam ih gledala 1992. godine do 13. avgusta. Svi oni koji su išli na ratište i svi oni koji su činili zločine da nisu, osim trojice što su bili u Hagu, odgovarali… A ja ih znam dosta. I da oni uživaju sve ono što ne bi trebalo da uživaju, meni pravo muka dođe, priča Enisa.
Kaže kako nerado ide u Foču. Ni njoj, kao ni većini žena koje su žrtve ratnog silovanja, nije svejedno otići u prijeratno mjesto stanovanja jer ne želi na ulici sresti ljude koji su je silovali i koji su još uvijek na slobodi.

Enisa Salčinović i          iz sretnih-mlađih dana

Enisa Salčinović u Foči

Enisa Salčinović u cvijeću

-Ja imam tako ružan osjećaj, mene zaboli duša moja, mene zaboli moj stomak, mene sve zaboli kad ja dođem u taj grad i pogledam da ja ne mogu da živim u njemu – ne iz straha, nego od bola koji su oni meni nanijeli, kaže Salčinović.

Salčinović  001

fotografije:flickr ekranportal13/fb PutnikNamjernik/focanskidani
priredio:Kenan Sarač

_ _ _ _ _

Zvuk sirene probudio je Fočake u ranu zoru 7. aprila 1992. godine. Ubrzo se proširila vijest da su Arkanovi tigrovi, paramilitarna jedinica koju je predvodio zločinac Željko Ražnjatović Arkan, napala je policijsku stanicu. Sirena za uzbunu značila je i početak pokolja, ubistava, silovanja i progona Bošnjaka iz tog dijela Bosne i Hercegovine.
Foču su tog dana tukli pješadijom i teškom artiljerijom postavljenom na brdima iznad grada. Prve mete su bila naselja u kojima su živjeli Bošnjaci, i to prije svih Donje Polje, Aladža i Čohodor Mahala. U to vrijeme se pokušalo zaustaviti divljačko ponašanje paravojnih snaga.
U strašnim zločinima koji su počinjeni u ovome gradu na Drini i Ćehotini ubijeno je 3.000 građana, Bošnjaka. 1.000 ljudi se još vode kao nestali, iako je jasna njihova sudbina nakon 25 godina.
Za zločine počinjene u Foči izrečeno je svega osam zatvorskih kazni. Na najdužu kaznu zatvora osuđen je Gojko Janković, 34 godine, zatim Dragoljub Kunarac na 28, presuđeno je i Neđi Samardžiću na 24 godine zatvora, te Radomiru Kovaču na 20 godina kao i Radovanu Stankoviću.Nešto manje kazne, po 12 godina, dobili su Zoran Vuković i Milorad Krnojelac, a Dragan Zelenović je prizano krivicu i osuđen je na 15 godina zatvora.

_ _ _ _ _
Enisa je član SULKS – Savez Udruženja Logoraša Kanton Sarajevo.
Dana 06.08.2009 godine održana je osnivačka skupština sekcije žena logorašica kantona Sarajevo, na kojoj je učestvovalo po 5 logorašica iz 8 općinskih udruženja i to: Centar i Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Vogošća, Hadžići, Ilijaš i Goražde.
Za prvog Predsjednika sekcije žena logorašica izabrana je Salčinović Enisa,za potpredsjednika je izabrana Ibrahimović Alma, a za sekretara Dovadžija Amina.
Sekcija Žena logorašica koja djeluje unutar Saveza logoraša kantona Sarajevo je nevladina asocijacija koja okuplja žene koje su zbog agresije na BiH bile prisilno odvedene i internirane u logore. Sekcija broji oko 1000 članica od čega je oko 60% sa prostora Istočne Bosne: Foča, Rogatica, Rudo, Višegrad, Čajniče a oko 40% sa područja Kantona Sarajevo. Nažalost većina njih je prošla najgore moguće torture psihofizičkog i seksualnog zlostavljanja i silovanja, što je ostavilo trajan pečat na njihovu mentalnu i fizičku konstituciju. Nijedna žrtva nije ostala bez posljedica:te posljedice uključuju sniženi samopouzdanje, sniženo samopšoštovanje, anksioznost, depresiju, noćne more, stid, krivnju, oslabljen identitet žrtve.Nailazimo na osobe izmjenjene personalnosti, koja sebe doživljava trajno izmjenjenom,oslabljenom i slabe su nade da će ikada više moći funkcionirati u skladu sa svojim spolom i svojom ulogom u familiji i društvu.

Savez Udruženja Logoraša, Kantona Sarajevo

_ _ _ _ _

Advertisements

13 komentara na “FOČA:STRADANJE FAMILIJE SALČINOVIĆ IZ ALADŽE (foto)

 1. Jes samo ste vi patili ,stavi ruku na srce pa reci daje toga bilo isto sa obje strane,ali po vašem običaju pričate onako kako vama odgovara odnosno kako vam se naredi.Davas podsjetim na neka mjesta gdje su Muslimani radili nešto što normalnoj osobi nebi palo na pamet :Slatina ,Jošanica,Cvilin ,Ustikolina ,Jabuka ,Ilovača,Kozija Luka ,jeleč ,Tjentište , Sorlaci i još mnogo toga zato ako otvorite usta da nešto pričate prvo dobro razmislite .Nisam ućesnik tog građanskog rata ni jedan minut i sada je i vama i meni jasno daje Jugoslavija bila nešto najlepše što smo imali ,ali vama to nije valjalo oćete svoju državu e sad nemate ni onu ni novu niti ćete je imati nikada.

  Volim

  1. E Mile….nabrajas ono sto ste vi rafili po tim mjestima..prema tome pametnije ti je da zatviris ta usta negi da tako givoris..jer ima zivih niste sve unistili niste sve poubijali pa da bi nam usta zasili jer ste mislili da cete sve pobiti,ali vidis Mile…ne ide po planu vec po sudbini….pa nas ima koji smo u stanju da kazemo sta se sve dogadjalo !!!! I zato pazi…ima onaj gore koji vidi i zamapti kad tad i ja i ti i svi cemo pes njega pa tada reci to sto kazes i ovdje iznosis ako je iatina!!!9

   Volim

  2. Po nacinu tvog pisanja , vidim da si nepismen Mile..Ako mislis da ti imas drzavu onda si se zajebo…

   Imas,,, ali BIH..To ti stoji u pasosu..naravno ako ga I imas..
   Vrijeme ce pokazati pravu istinu, iako se vec sve zna…Bilo je stradanja I srpskog stanovnistva…ali ne kako si ti napiso ili kako su ti to usadili u mozak..ako ga vec imas..Politicari koji su I napravili od vas krvnike …mada vam je to u genima..su vas ostavili u siromastvu I bijedi..
   Zato Mile prihvati pravu istinu …ispricaj svojoj djeci..unucadima..pravu istinu…
   Samo tako ces sprati ljagu sa kolektivne odgovornosi srpske populacije…A ako te ne ucinis..onda si isti kao I oni sto su pravili zlocine….

   Volim

 2. respekt prema svim silovanim, ugnjetavanim i protjeranim a kazna za sve počinioce pa tek se onda može govoriti o ko je koliko napravio belaja, al ste mile daleko ispred nas u tim djelima…

  Volim

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s