“ Jednu žrtvu staru 24 godine silovalo je najmanje deset različitih vojnika, i ona se onesvijestila. Jednu djevojčicu od 15 godina silovala su najmanje tri vojnika. ”
Peter Mitford-Burgess,Istražitelj,Tužilaštvo, MKSJ

FOČANSKA JE TUGA PREGOLEMA  1992. - 1995.      1

Na stotine muslimanskih žena i djevojaka su odvojene od muškaraca, zatvorene na raznim mestima i silovane. Neke od njih, među kojima i djevojčice stare 12 i 13 godina, mjesecima su robovale po privatnim kućama gdje su silovane, često premlaćivane i zlostavljane. Neke od njih su srpski vojnici kupovali i prodavali, dok su neke ubijene.

Obilno se koristeći raznim dokaznim predmetima predočenim u predmetima na MKSJ-u, predstavnici Međunarodnog suda bili su u mogućnosti da pruže uvid u pomne i detaljne istrage koje je vodio Međunarodni sud i objasne kako su navodi o mučenjima, silovanjima, porobljavanju i povredama ličnog dostojanstva dokazani pred sudom.

never again

Grad i opština Foča nalaze se u Bosni i Hercegovini, sjeveroistočno od Sarajeva, blizu granice sa Srbijom i Crnom Gorom. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, Foča je imala 40.513 stanovnika: 51,6% Muslimana, 45,3% Srba i 3,1% ostalih nacionalnosti. Dana 7. aprila 1992. srpske vojne jedinice u kojima su se nalazili i bosanski Srbi, te građani srpskog porijekla iz drugih dijelova bivše Jugoslavije, započele su okupaciju grada Foče, koji je u potpunosti zauzet 16. ili 17. aprila 1992. Okolna sela bila su pod opsadom do sredine jula 1992.

MI NISMO ZABORAVILI GENOCID

Kampanja etnički očistiti fočansko područje od Muslimana.
Jedna od meta te kampanje, osim muslimanskih oružanih snaga, bili su civili Muslimani, a u ovom predmetu, to su osobito bile muslimanske žene. Metoda koja je pritom primijenjena sastojala se uglavnom od progona putem terora. Na opštem nivou teror se odražavao u silovitom uništavanju muslimanskih vjerskih simbola. Sve džamije u Foči dignute su u vazduh, a njihovi ostaci sravnjeni sa zemljom.
Civili Muslimani, muškarci i žene, pohvatani su u selima u okolini Foče, pa čak i u selima u susjednimopštinama Kalinovik i Gacko. Muškarci su razdvojeni od žena i djece.
Muškarci su često morali trpjeti duga razdoblja zatočeništva u zatvoru KP Dom u Foči. Bilo je to zatočeništvo bez ikakvog opravdanja. Neki su muškarci teško zlostavljani prilikom hapšenja. Neki su ubijeni na licu mjesta, često pred svojom porodicom ili tako blizu da su ovi mogli sve čuti.

koncentracioni logori u Foči
Žene i djeca sa područja Foče odvođeni su na sabirna mjesta kao što je Buk Bijela, naselje južno od Foče.
Odatle su autobusima prebacivani u srednjoškolski centar u Foči, gdje su zatočeni. Neki su kasnijeodvedeni na druga mjesta u Foči ili u okolini, kao što je sportska dvorana “Partizan”, nadomak policijskestanice, ili u privatne kuće u Miljevini i Trnovači. Tamo su se susrele sa ženama i djevojkama iz drugih dviju opština.

images(9)
Dokazi su pokazali da su pripadnici oružanih snaga bosanskih Srba silovanje koristili kao instrumentterora. Taj im je instrument stajao na raspolaganju da ga primijene kada i protiv koga su htjeli.
Dokazi su pokazali da su srpske snage mogle uspostaviti i voditi zatočenički centar za mnoštvo muslimanskih žena, kao što je bila sportska dvorana “Partizan” nadomak zgrade opštinske policije u Foči,odakle su žene i mlade djevojke redovito odvođene na druge lokacije radi silovanja.
Dokazi su pokazali i da se vlasti koje su trebale štititi žrtve, kao što je lokalna policija nad kojom su kontrolu preuzeli Srbi, nisu obazirale na njihove patnje. Umjesto toga, vlasti su pomagale u stražarenju nad ženama te su se čak uključivale u njihovo maltretiranje kada bi im se žene obratile za pomoć protiv svojih ugnjetavača. Dokazi su pokazali da su muslimanske žene i djevojke, majke i kćeri zajedno, lišene i posljednjih ostataka ljudskog dostojanstva, da se prema ženama i djevojkama postupalo kao prema svojini, kao da su stvari na raspolaganju srpskim okupacijskim snagama.(Dokument je pripremila Služba za komunikacije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju)

Foča  1992      003

Na suđenju za zločine počinjene na području Foče, vještak neuropsihijatrije potvrdio je da četiri svjedokinje, inače žrtve silovanja, pate od trajne promjene ličnosti i razorene seksualnosti, te da je sa takvim oštećenjima njihova životna funkcionalnost svakodnevno ugrožena.
Oštećena M.B. je tokom 1992. godine bila zatočena u Srednjoškolskom centru, te sportskoj dvorani “Partizan” u Foči, odakle je izvođena na silovanje “skoro svake večeri”.

images(18)

“Šest vojnika je znalo odjednom da me siluje. Među nama je bilo odraslih žena, ali i djevojaka koje su bile maloljetne, između 14 i 16 godina. Mene su izvodili mnogi vojnici, ali moju rođaku Emritu izvodio je Jasko Gazdić”, stoji u iskazu koji je pročitan.
Najpotresnija priča je svjedokinje A, koja je kao dijete bila silovana. Ovaj čin svakako ostavlja trajne posljedice na žrtvu, a kamoli kada vam se to dogodi dok ste dijete. To je jako teško prevazići. Naročito za nekog ko je ovakvu traumu preživio kao dvanaestogodišnjak, i to devet puta u jednom danu.(izvor: balkaninsight.com/bosnjaci.agency)

fotografije:flickr ekranportal13/fb PutnikNamjernik/focanskidani
priredio:Kenan Sarač

_ _ _ _ _

FOČANSKA JE TUGA PREGOLEMA 1992. – 1995.
FOČANSKA JE TUGA PREGOLEMA  1992. - 1995.

vidi još:

FOČANSKA JE TUGA PREGOLEMA 1992. – 1995.
https://focanskidani.wordpress.com/2016/08/11/focanska-je-tuga-pregolema-1992-1995/

FOČANSKA JE TUGA PREGOLEMA 1992. – 1995. (2)
https://focanskidani.wordpress.com/2016/08/11/focanska-je-tuga-pregolema-1992-1995-2/

FOČA 1992. – 1995. : Fočanska je tuga pregolema (3)
https://focanskidani.wordpress.com/2017/05/13/foca-1992-1995-focanska-je-tuga-pregolema-3/

Bosnian Serbs convicted of rape
BBC News, Thursday, 22 February, 2001,
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/1184313.stm

Advertisements

18 komentara na “FOČANSKA JE TUGA PREGOLEMA 1992. – 1995. (2)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s