IZJAVA

izjava.jpg

” Ja sam Fočak. Najgore dane u svom životu proveo sam u ovoj ustanovi tj. kazamatu muslimana. Ovo vam je KPD u Foči. Preživio sam hvala Allahu, raznorazna poniženja, premlačivanja, odvođen na razno razne fizičke i naporne radove i tad mi je bilo ”najbolje” mada sam i tad znao biti tućen. Registrovan kod crvenog krsta uspio sam biti od razmjenjenih jer mi je predhodno bila polomljena noga a vagao sam 49 kg odsvojih 1.80cm visine. Kost i koža bio … Haram bilo svima onima koji kažu ”oprostiti i zaboraviti” treba dalje nastaviti sa životom. ” S.S.

FOČANSKA JE TUGA PREGOLEMA  1992. - 1995.      1

Uslovi zatočeništva za Muslimane i druge nesrbe bili su surovi. Neki su teško zlostavljani. Neki su ubijeni na licu mjesta, često pred svojom porodicom ili tako blizu da su ovi mogli sve čuti. Nisu dobivali dovoljno hrane, zbog čega su mnogi od njih znatno izgubili na težini. Držali su ih u raznim prostorijama, uključujući i samice. Neki su bili smješteni u tako skučenim uslovima nisu uopšte mogli da se kreću ćelijom, ni da spavaju u ležećem položaju. Prostorije nisu bile grijane i u njima je bilo izrazito hladno tokom oštre zime 1992. godine; odjeću koju su napravili od viška pokrivača kako bi se ugrijali oduzeli su im stražari.
Higijenski uslovi bili su jadni, uslovi za pranje minimalni, a medicinska njega bila je neadekvatna i lijekova je bilo u veoma ograničenim količinama. Osnovna zdravstvena zaštita bila je obezbijeđena, ali se za one kojima je bila potrebna hitna medicinska pomoć niko nije pobrinuo ili nisu dobili sve što im je bilo potrebno. Najmanje jedan zatočenik preminuo je uslijed uskraćene ili zakašnjele ljekarske njege.
Nesrpski zatočenici su većinu dana provodili u zaključanim prostorijama, s tim da im je bilo dozvoljeno da odu do kantine i natrag. Neki su, međutim, odlazili napolje na rad znajući da će u tom slučaju dobiti još hrane koja im je toliko trebala.
Mnogi zatočenici su podvrgavani premlaćivanju i drugim oblicima zlostavljanja, ponekad bezrazložno, a ponekad je to bila kazna za sitne povrede zatvorskih propisa ili sredstvo za dobivanje informacija ili priznanja od njih. Drugi zatočenici su slušali krikove i zapomaganje onih koje su tukli. Postali su nervozni i skloni panici, a noću nisu mogli da spavaju. Nisu mogli da prepoznaju kriterije po kojima su ljudi izdvajani radi premlaćivanja i neprestano su se bojali da će sljedeći puta izdvojiti baš njih. Neki su pisali oproštajna
pisma svojoj porodici u strahu da neće da prežive. Neki su vidjeli kako izvode članove njihove porodice i čuli kako ih nemilice tuku. Neki nakon premlaćivanja nisu danima mogli da hodaju ni da govore.
Mnogi zatočenici nesrbi izvedeni su iz KP doma radi, kako se tvrdilo, razmjene ili obavljanja određenih poslova kao što je branje šljiva. Mnogi od njih nisu se vratili i više ih niko nije vidio. Krajem avgusta 1992., grupa od 35 starih ili bolesnih zatočenika autobusima je iz KP doma odvedena u Crnu Goru. Istoga dana,jedna grupa zatočenih Muslimana, koja je prethodno izdvojena zajedno s grupom od 35 zatočenika koji su trebali biti deportovani u Crnu Goru, odvedena je na navodnu razmjenu. Otada se o njima ništa ne zna.
Od juna 1992. do marta 1993., najmanje 266 muslimanskih i drugih nesrpskih zatočenika deportovano je i prebačeno na nepoznata mjesta. I o tim zatočenicima se ništa ne zna. Većina tih nestanaka desila se između avgusta 1992. i oktobra 1992. u vrijeme dok je Milorad Krnojelac bio upravnik logora.(Dokument je pripremila Služba za komunikacije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju)

fotografije:flickr ekranportal13/fb PutnikNamjernik/focanskidani
priredio:Kenan Sarač

_ _ _ _ _

FOČANSKA JE TUGA PREGOLEMA 1992. – 1995.
FOČANSKA JE TUGA PREGOLEMA  1992. - 1995.

vidi još:

FOČANSKA JE TUGA PREGOLEMA 1992. – 1995.
https://focanskidani.wordpress.com/2016/08/11/focanska-je-tuga-pregolema-1992-1995/

FOČANSKA JE TUGA PREGOLEMA 1992. – 1995. (2)
https://focanskidani.wordpress.com/2016/08/11/focanska-je-tuga-pregolema-1992-1995-2/

FOČA 1992. – 1995. : Fočanska je tuga pregolema (3)
https://focanskidani.wordpress.com/2017/05/13/foca-1992-1995-focanska-je-tuga-pregolema-3/

Bosnian Serbs convicted of rape
BBC News, Thursday, 22 February, 2001,
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/1184313.stm

Advertisements

7 komentara na “FOČANSKA JE TUGA PREGOLEMA 1992. – 1995. (foto)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s