piše: Daniel OMERAGIĆ

Polovinom 2014. u Foči je formirana opštinska Komisija za socijalnu zaštitu i inkluziju, na čijem čelu je Dragica Kulić. Osnovani su i opštinski operativni timovi i radne grupe zaduženi za socijalnu zaštitu, stanogradnju i ekonomsku održivost. Opština je dobila softver, koji je omogućio stvaranje baze podataka o povratnicima i raseljenim. To je poslužilo kao osnova radnim grupama kako bi lakše bili određeni korisnici.
Komisija je stekla pregled korisnika i izdvojila četiri grupe na koje bi trebalo obratiti pažnju. To su djeca predškolskog uzrasta, maloljetnici u sukobu sa zakonom, nezaposlene žene, povratnici i raseljeni loših primanja, te starije osobe bez porodičnog staranja.

Opštinski angažman pohvalio je i projektni menadžer organizacije Hilfswerk Austria Azema Avdušinović. Građevinske dozvole i ostala dokumentacija izdati su bez naknada. U Komisiju su uključeni nevladin sektor, Crveni krst i Udruženje Tračak nade, koje se bavi zaštitom djece, a u radne grupe predstavnici udruženja porodica povratnika i raseljenih osoba. Kako bi dobili što preciznije podatke, kontaktirali su i predsjednike mjesnih zajednica, kao i zaposlene u Centru za socijalni rad.

Savjetnik načelnika Opštine Foča za pitanja povratka i opštinski koordinator za povratak Lutvija Šukalo kaže da nisu imali nijednu primjedbu na odabir korisnika. Kao član glavne opštinske Komisije za provedbu Revidirane strategije Aneksa VII i radnih grupa za održivost i socijalnu zaštitu i inkluziju, Šukalo ističe da je UNHCR sve dobro posložio.

– Mi smo, zahvaljujući UNHCR-u i njegovim partnerima, a to su sve divni ljudi koji ničim nisu opterećeni, zajedno s njima radili kvalitetno, što je omogućilo da pomoć dođe u prave ruke. Napravljene su kuće, a zatim je Gordana Podinić, koordinatorica na projektu za održivost, pitala povratnike šta bi tamo mogli raditi da bi ostali u njima i dobili su pomoć, kazao je Šukalo.

Govoreći o tome kako se odabiru korisnici, ističe da se svakodnevno sastane sa desetak ljudi, a na terenu se stiče potpuna slika o njihovim potrebama. U Foči danas stalno boravi oko 2.000 povratnika. Vratilo se oko 14 posto prijeratnog stanovništva. Stotinjak objekata je još bez električne energije, a putevi su u lošem stanju. Procjene su da bi samo ponovno uvođenje električne energije koštalo oko tri miliona KM.

Azema Avdušinović objašnjava da je Hilfswerk Austria, kao jedan od partnera, angažovan na stanogradnji i ekonomskoj održivosti u svih deset opština uključenih u projekt. U Foči su u protekle dvije godine imali 16 korisnika. Njima su izgrađene i obnovljene kuće prema standardima koje je propisalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. Po prvi put su prilikom obnove i izgradnje kuća povratnicima i raseljenim osobama ugrađene i termo-fasade.

Opšti kriteriji za odabir korisnika pomoći za stanogradnju odnose se na njihov status (povratnik/raseljeni), dokaz o vlasništvu, uvjerenje o kretanju i stanje u kojem se nalazi objekta. Oni koji se prijave moraju dati izjavu da na teritoriji BiH nemaju drugu stambenu jedinicu, kao i izjavu da nisu primili neku drugu donaciju u dovoljnom obimu, te dati saglasnost o proslijeđivanju ličnih podataka. Prilikom bodovanja uzimaju se u obzir brojnost članova domaćinstva i starosna dob, domaćinstva čija ukupna primanja ne osiguravaju egzistencijalni minimum, pripadnost kategoriji civilnih žrtava rata, pripadnost ugroženim kategorijama i posebne spoznaje koje na terenu steknu članovi radne grupe.

Više od 30 porodica dobilo je pomoć kako bi mogle živjeti od svog rada. Također, podržano je i jedno preduzeće kroz proširenje proizvodnih kapaciteta, što je omogućilo otvaranje dva nova radna mjesta u Foči.

Produžili im život

sretni-supruznici-hasan-i-arifa-coric-vratili-se-u-selo-ivanovici-u-focanskoj-slatini

Ispred obnovljene kuće u selu Ivanovići, u fočanskoj mjesnoj zajednici Slatina, zatekli smo sretne supružnike Hasana (1949) i Arifu Čorić (1950). Pet godina su živjeli u drvenoj kući, koju su sami napravili. Ključevi nove kuće uručeni su im pred kraj prošle godine, kao i motokultivator. Dobili su i agregat, jer u selu još nema struje.

– Kuća mi je kao apoteka. Daj Bože više ovakvih donacija. Spasili su me da duže živim, kaže Hasan, koji se odlučio na povratak nakon odlaska u penziju.

Sada je najveća Arifina želja da dobiju struju kako bi mogla uključiti mašinu za veš.

Za mogućnost da im bude izgrađena kuća i dodijeljen motokultivator, doznali su od Izeta Kunde, predsjednika Udruženja građana povratnika i raseljenih lica u Foči.

Džehva Čišija sa sinom Arkemanom ispred obnovljene kuće.jpg

Među onima koji su došli do novog krova nad glavom je i Džehva Čišija (1951), povratnica u selo Žilići, također u MZ Slatina. Prije osam godina ona je sa sinom Arkemanom (1975) napravila brvnaru. Dolazila je iz Sarajeva, gdje je živjela u izbjeglištvu, tokom proljeća i ljeta u Žiliće. Obrađivala je zemlju, a potom se u jesen i zimu morala vraćati u Sarajevo jer na selu nije bilo uslova za život kada zahladi. Prošle jeseni izgrađena joj je kuća.

I oni su dobili agregat, koji će im poslužiti dok ne dođe struja. Njen sin Arkeman je penzionisani pripadnik Oružanih snaga BiH. Odlučio je da u Žilićima pronađe izvore egzistencije. Zimus je napravio plastenik. Planira da pored njega podigne još jedan veći. Posadio je i voćke, a sada pravi košnice.

Projekt Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma ponovo je pokrenuo povratak, a osim u Foči, provodi se i u Bijeljini, Bosanskom Petrovcu, Derventi, Gradišci, Maglaju, Mostaru, Prijedoru, Živinicama i Brčko distriktu.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s