mitovi-i-legende-o-sfrj
Redovno su se provodile akcije NNNI (Ništa nas ne smije iznenaditi).Postojale su tzv. “radne akcije” gdje se mladež ondašnje Jugoslavije upoznavala s tinejdžerima drugih republika i dobivali su se prvi žuljevi kao i “udarničko” priznanje, u vrijeme ljetnih praznika. No, uza sklopljena prijateljstva, zaista se učilo “krampati” i raditi.
Starije generacije, koje se sjećaju života u Jugoslaviji, napose; inflacije, redukcije i stabilizacije, imaju zaista o čemu pričati svojoj djeci, istinite priče, koje današnje generacije malo mogu razumjeti.
U redukciji 80-ih godina kada je nastupila, nije bilo struje po pola dana. Ali nije bilo niti kahve, ulja, deterdženata za veš, čokolade, koje su zamjenjivale tzv. šećerne table, ako ih se uopće i jelo. Ujedno je to bila i stabilizacija (zemlje), koja nije mogla uvoziti kakao.
Restrikcija je obuhvatila sve koji su imali automobil; vozilo se par-nepar, pa je 3 na registracijskoj oznaci pomoću crnog “izolirbanda” postajo vrlo brzo 8. Bili smo vrlo snalažljiva nacija – kao Jugosloveni, a restrikcija i vožnja par-nepar također je bila mjera stabilizacije Jugoslavije.
Nije bilo higijenskih proizvoda, sve do higijenskih uložaka, koji su se također nabavljali van “Juge”, a Italija je doživjela ekonomski procvat s jugoslovenskim jednodnevnim “turistima”. U Italiji, posebice u Trstu nabavljala se odjeća i obuća, jer u “Jugi” nije bilo farmerica, posebno legendarnih “Lewisica”, kasnije i “modela 501” (prve pantalone s dugmićima umjesto “zipa” ili “rajferšlusa”), koje su bile “statusni simbol”, a usput se nabavljala kahva, ulje, deterdžent za pranje veša. Tako je jedno vrijeme vrijedila i depeša po kojoj se, po izlasku iz Jugoslavije, plaćao depozit na carini u iznosu tadašnjih 50 jugoslovenskih dinara na graničnim prijelazima. Trst i Italija “bili su pod opsadom” Jugoslavena. “Švercala” se, odnosno kupovalo doslovce sve: kahva, ulje, deterdžent, čokolada odjeća i obuća, baška farmerke, a Coca-Cola u limenci bila je “hit”. Gramofonske ploče kupovale su se ili naručivale “preko nekoga” iz Londona, SAD-a i drugih zemalja.
Redove na benzinskim stanicama, zbog poskupljenja goriva, zamijenili su redovi u zoru za crni hljeb, poskupljenjem osnovne namirnice – hljeba.

kriza-80-02

Analiza mita o “zlatnim sedamdesetim” u SFRJ. Prvi mit je o visokoj zaposlenosti. Prije svega, ta niska stopa nezaposlenosti je vrhunac između 1968. i 1973. godine, a upravo tada je Tito otvorio granice isprva za pola miliona, a onda i za još milion “gastarbajtera”. I upravo je za toliko i pao broj nezaposlenih, pokazuju statistike SFRJ.

gastarbajteri-1

Drugi veliki mit je da je SFRJ dugovala malo. Jugoslavija je imala “samo” 20 milijardi dolara duga.
Ciklus zaduživanja Jugoslavije je počeo 1975. Šest godina kasnije je inflacija u SFRJ dostigla 45 odsto i rasla sve do čudesnih 1.000 odsto do vlade Ante Markovića koji je pokušao i u dobroj mjeri uspio da izvede ekonomsku reformu. Ali, posljedica visoke inflacije bilo je nestajanje skoro sve uvozne robe s rafova, zemlja nije bila u stanju da plaća uvoz nafte, opreme i sirovina, nastali su prekidi u proizvodnji, počelo se s mjerama poput vožnje “par-nepar” i bonova za gorivo. Nastupila je ekonomska kriza koja će trajati do raspada Jugoslavije.

 

 

 

 

 

Jednopartijski sistem je u Jugoslaviji zapravo bio dvopartijski, jer je jedna stranka bila na vlasti, a druga u zatvoru…

jednopartijski-sistem-je-u-jugoslaviji-zapravo-bio-dvopartijski-jer-je-jedna-stranka-bila-na-vlasti-a-druga-u-zatvoru

Alija Sirotanović na novčanici.
Velika cifra – male vrijednosti.

sirotanovic-po

BANKROT JUGOSLAVIJE 1982.
PLINA NEMA…

plina-nema-001

…tačkice. Posebna vrsta papirnatih tiketa, različitih boja za različitu klasnu pripadnost, i različit stupanj neimanja u općem siromaštvu. Svakodnevna roba dobijala se “na tačkice”. Trideset metara trotoara uvrh ulice, po cio bogovetni dan, potkišom, pod zvizdanom, na mrazu, zauzimali ljudski redovi. Ljudi, sve dvoje po dvoje, u redovima, stajali, čekali da im se, na tačkice, dadne ulje, brašno, safun. Stajalo se i čekalo dugo, pa smo i mi, djeca, stajali i čekali – ne da preuzmemo robu, nego da olakšamo starijima, odmjenivši ih u čuvanju reda. I kazivalo se tako: Čuvaj mi red! Konzerve, sa žutim prahom, nježnim kao puder za djecu: Trumanova jaja. (Abdulah Sidran)

 

 

 

Par-nepar
Davne 1979. svijet je pogodila naftna kriza prouzrokovana smanjenjem proizvodnje nafte u vrijeme Prvog zalivskog rata između Irana i Iraka. Jugoslavija je na nestašicu goriva odgovorila uvođenjem sistema vožnje “par-nepar”.
Vozači su to dobro upamtili, jer su ponedjeljkom, srijedom i petkom na ulicama mogli da budu samo automobili čiji se registarski broj završava parnim brojem, dok su ostalim danima mogli da voze oni kojima se registracija završava na neparan broj.

Benzin je postao dragocjenost, a nije nam pomogla ni prijateljstvo sa Arapima. Uvedeni su bonovi za benzin i dizel gorivo, tako da je svaki putnički automobil imao pravo na 40 litara benzina mjesečno. Redovi za benzin bili su jezivi, a bonovi su se “na crno“ prodavali za više novca od njihove vrijednosti.Tada je i šverc počeo da cvate.

 

par-nepar-yugo

Moj rahmetli otac, a bilo mu je ime Hašim, Bože mu lipi Džennet, sakupio je kestenovu japiju i složio je u predkuću. Čim prošarice udare planirao je praviti sedurmu. Svake noći nješto je dolazilo , zec ili lisica i gulilo koru sa građe. A to nije dobro za japiju koja prezimljuje. Sainati se on, te odluči jedne noći da sačeka i vidi šta to guli kestenovu koru sa njegove japije . U gluho doba noći, mrkloj pomračini, dođe čovjek sa sepetićem i posebnim nožem baš za koru japije. Otac je po hodu prepozno mještanina, hamen pa komšija. Čovjek se obazri na jednu pa na drugu stranu, i nabrzinu nadilja sepetić kore i nestade u mraku. Pita njega sutradan moj otac: Sejdo, imal gladi? Nejma, Elhamdu lillah, odgovori ko da mu ništa ne fali. Tu dugu zimu i proljeće čovjek je preživio zahvaljujući Bogu i kestenovoj kori!
(Odlomak iz knjige ISTINA O CAZINSKOJ BUNI 1950.)

cazinska-buna-1950

Trumanova jaja
Jaja u prahu iz paketa UNRA-ine pomoći, dobila ime po američkom predsjedniku Haryju Trumanu. Prah se miješao s vodom da bi se dobila gusta smjesa što je sličila jajima.
Kako je Tito došao do njegovijh jaja,odnosno šta su to zapravo Trumanova jaja.
Amerika je za vremena H. Trumana narodu tadašnje FNRJ u vidu humanitarne pomoći, između ostalog,slala i jaja u prahu od kojih je u Titinoj novoj državi po prvi put napravljen čimbur od tog “čuda od jaja” pa je žuti prah popularno nazvan “Trumanova jaja”***.

jaja-u-prahu

DEMISTIFIKACIJA SFRJ - 005

U vrijeme embarga OPEC-a 1973 godine, u cijelom svijetu nekoliko mjeseci nije bilo benzina (zbog embarga). U Jugoslaviji prvu polovicu osamdesetih nije bilo benzina (bonovi, par-nepar vožnja), jer je država bankrotirala (i prestala vraćati dugove) pa nije bilo deviza za tanker nafte!

deit-i-plavi-radion

Pročitajte zapanjujuću analizu New York Timesa o Jugoslaviji iz 1985. godine (arhivu NYT "iskopao" i prenio index.hr.)

DEMISTIFIKACIJA SFRJ - 004

SFRJ : MITOVI I LEGENDE 30

SFRJ : MITOVI I LEGENDE 23

SFRJ : MITOVI I LEGENDE 22

SFRJ : MITOVI I LEGENDE 21

SFRJ : MITOVI I LEGENDE 20

SFRJ : MITOVI I LEGENDE 19

SFRJ : MITOVI I LEGENDE 18

SFRJ : MITOVI I LEGENDE 16

SFRJ : MITOVI I LEGENDE 15

SFRJ : MITOVI I LEGENDE 11

ovako se učilo u taj vakat
ovako se učilo u taj vakat

SFRJ : MITOVI I LEGENDE 10

SFRJ : MITOVI I LEGENDE 31

hit 70-tih u SFRJ
hit 70-tih u SFRJ

Josip Broz Tito imao je čak 85 svojih automobila! Tito je imao i svoj brod „Galeb“. Čak i luksuzni „Plavi voz“ bio je u vlasništvu doživotnog predsjednika Jugoslavije. Imao je Jole i svoja lovišta, luksuzne zgrade po svijetu i bivšoj državi. I podzemna skloništa su pravljena za Tita, njegovu porodicu i najbliže saradnike, a koštali su milijarde dolara – kao što je bunker „ARK“ kod Konjica. Imao je svoj otok Brijuni i na njemu raj za sebe. Imao je Tito poslugu, konobare, tjelohranitelje. Čak su nas učili u čitankama da se Tito voli više od oca i majke. No, najvrijednije što je imao Broz i što će do smaka svijeta ostati jesu njegovi idolopoklonici.

vozni park
Josip Broz Tito imao je čak 85 svojih automobila!
vozni park
vozni park

“Kako nikada ni jedna nesreća ne dolazi sama u Sarajevo su pod kapom i okriljem antifašizma, bratstva, jedinstva i zajedništva stigli, kroz nazive ulica, uskrsli ili vaskrsli junaci Kosovskog mita i epa. Ulica Miloša Obilića zaposjela je od same Baščaršije, Park Cara Dušana potiskao je Atmejdan, Principov most- Latinsku ćupriju, Stevan Sindželić- Magudu, Vuk Karadžić- Pehlivanušu, Svetozar Marković- opjevanu Čemerlinu, Šesti novembar- Bistrik, Trifko Grabež- Patke, Zrinski-Ćumuriju, Petar Kočić- Telale, Obala Vojvode Stepe- Obalu Kulina bana, Kosovska- Braću Morić, Jovana Kršića- Glođinu, Hajduk Veljkova- Musu Ćazima Ćatića, Danila Ilića- Oprkanj, Nedeljka Čabrinovića- Navroši, Đure Đakovića- Alipašinu, Ahmeta Fetahafića- Kevrin potok, Branimira Ćosića- Vrbanju, Branka Radičevića- Histeta, Čapajeva- Provare, Kralj Tomislav- Košeo, Janko Balorda- Gornju Breku, Krajiška- Odobašinu, Ivan Gundulić- Tabašnicu, Omladinska- Musalu, Miladin Radojević- Sepetarevac, Omladinsko šetalište- Vilsonovo šetalište, Nemanji- Čekalušu, Spasoja Mičić- Donju Breku, Šalom Albahari- Čemalušu, Takovska- Derbent, Tomo Masarik- Čobaniju, Vaso Miskin- Ferhadiju. Pozivam sve umne glave i slobodare svijeta da povežu bratstvo, jedinstvo, zajedništvo, sekularizam, socijalizam, marxizam, samoupravljanje, delegatski sistem, slobodu radnih ljudi i ravnopravnost naroda sa Milošem Obilićem, Jug Boganom, Nemanjom, Hajduk Veljkom, Car Dušanom, Stevanom Sinđelićem. Dalje, tu su imena ulica atentatora, evropskih terorista na Austro- ugarskog prestolonasljednika: Danila Ilića, Čabrinovića, Trifka Grabeža, Vladimira Gaćinovića.
Mustafa Spahić : “Stvarni i lažni problemi”

Stvarni i lažni problemi
Stvarni i lažni problemi

TITO… I NJEGOV VAKAT…
Dok se Tito vozao u svom vozu, svom brodu, svojim autima i pušio kubanke, i uživao u svojim vilama u Bugojnu, Brionima…lovio međede po najljepšim lovištima…oblačio odjela krojena po najnovijoj modi…imao svoje kuhare…krojače…i živio život kao najveći buržuj protiv koga se tako gorljivo borio, a također i ostali rukovodioci…
Dotle…su politički nepodobni gulili Goli otok…Foču…Sremsku Mitrovicu…gubili sva prava….a omladina džabaluka gradila pruge, mostove, brane…a radnici tražili veće lopate…vozali auta na bonove…kupovali na rate ormare, kauče i crno bijele televizore…i jedni druge špijunirali i cinkali za najobičnije riječi protiv idola i partije…kad je omladina odlazila na mrski zapad trbuhom za kruhom…kad se milioni dolara trošili za razne bunkere, atomska skloništa…
ALI MOGLO SE SPAVATI NA KLUPI…
A SAD…JE DRUGI VAKAT..NEMA TITE…NEMA SVIH TIH BLAGODATI…I JOŠ HOĆE MU ULICU PREIMENOVATI…KAKAV VAKAT DOŠAO.
Ih da je Tito živ…malo bi bio Goli otok…

DEMISTIFIKACIJA SFRJ - 006.jpg

TAJNI TITOV BUNKER IZ 1954 u Skopskoj Crnoj Gori

DEMISTIFIKACIJA SFRJ MITOVI I LEGENDE 2

DEMISTIFIKACIJA SFRJ MITOVI I LEGENDE

montirani procesi u SFRJ
montirani procesi u SFRJ
Bukvar iz 1970.-tih u SFRJ
Bukvar iz 1970.-tih u SFRJ

DEMISTIFIKACIJA SFRJ MITOVI I LEGENDE 4

NEOPREDJELJENI
NEOPREDJELJENI
ili NEOPREDJELJENI ili Srbin ili Hrvat
ili NEOPREDJELJENI ili Srbin ili Hrvat

DEMISTIFIKACIJA SFRJ MITOVI I LEGENDE

DEMISTIFIKACIJA SFRJ : MITOVI I LEGENDE
KONJIC I TITOV BUNKER
Planina Zlatar koja se nalazi u blizini Konjica, desecima godina čuvala je najveću državnu vojnu tajnu bivše Socijalističke federativne republike Jugoslavije (SFRJ). U ovom prirodnom okruženju prije 33 godine izgrađeno je atomsko sklonište, objekt nazvan D-0 ARK, koji je bio glavno komandno mjesto bivše Jugoslavenske narodne armije. Za ovo su, osim radnika koji su birani pažljivo i koji su morali potpisati Ugovor u šutnji, znala samo četiri komandanta po službenoj dužnosti.
Kada gledate s vana, vidite tri obične kuće okružene prirodom. No, te kuće su više od 50 godina skrivale najveći vojni objekt, koji je bio treći po značaju u bivšoj SFRJ. Prvi je podzemni aerodrom Željava kod Bihaća, a drugi ratna luka Lora kod Splita. Izgradnja objekta trajala je 26 godina (1953.-1979.) a koštala je 4,6 milijardi dolara.

 

11

DEMISTIFIKACIJA SFRJ : MITOVI I LEGENDE
ODUZIMANJA – NACIONALIZACIJA
Hadžišabanovića vila – Pale
Projekt je napravljen u martu 1912. godine u stolarskom ateljeu Augusta Taborya u Sarajevu po narudžbi braće Hadžišabanović koji su imali svoje pilane pored vile. Osim toga, imali su farmu krava, pekaru, prodavnicu i mekteb. Vila je završena krajem te godine.
U privatnom vlasništvu je bila do 1946. godine kada su je komunističke vlasti nacionalizovale, a potom je prešla u vlasništvo Općine Pale.
Deset godina prije nego je nacionalizovana, rađena je rekonstrukcija kojom je promijenjen izgled jer su ubačeni drveni dekorativni elementi koji su promijenili fasadu.

Bosna i Hercegovina bogata je raskošnim objektima iz perioda Austro-Ugarske. Nažalost, zub vremena i nebriga nadležnih učinili su da neki od tih objekata propadaju. Jedan od njih je Hadžišabanovića vila koja se nalazi dva kilometra jugoistočno od centra Pala.

10

DEMISTIFIKACIJA SFRJ - 003

DEMISTIFIKACIJA SFRJ Skenderija je napravljena na vakufu Skender-paše

DEMISTIFIKACIJA SFRJ - ZABRANE I CENZURE Ovdje Washington – govori Grga Zlatoper

DEMISTIFIKACIJA SFRJ - 009

 

DEMISTIFIKACIJA SFRJ
IMATE PRAVO DA ZNATE KO JE SVE U TITOVOJ ARMIJI

25 - 5

25 - 4

TITOVI KOMUNISTICKI PODZEMNI GRADOVI od 90 milijardi dolara.
SFRJ je izgradila 26 objekata ispod zemlje za JNA i Tita, čija se ukupna cijena gradnje procjenjuje na 90 milijardi dolara. To je nekoliko puta više od ukupnog duga SFRJ koji ju je 1983. bacio u bankrot. Dodajte tome i troškove bezbrojnih Titovih rezidencija i vila diljem SFRJ, koje su za održavanje i osoblje koje je brinulo o njima gutale milijarde dolara, njegov vozni park – bio je svjetski rekorder sa čak 8 Mercedesa Pullman “diktatorwagena”, od ukupno 428 proizvedenih, privatnog otočja, privatnog broda…itd…itd…..TITO i komunisti=90 milijardi dolara, samo za njega i komuniste. Narod nije znao tj. nije smio znati, tj. samo se saptalo…..onaj ko je progovorio, zavrsio je na Golom Otoku, a zapravo u moru sa praznom flaschom kiseonika ili …………..
pa ovo nema ni danas ni u Sjevernoj Koreji
Aziz Hurem

25 - 6

 

U Sarajevu ispod Švrakina Sela
– Mehmed-beg Karić je imao preko stotinu duluma obradive zemlje i voćnjaka. Kada su partizani 1945 g. ušli u Sarajevo odmah su im na meti bili ljudi od znanja, zvanja i imanja.
Mehmed-bega su bez ikakvog razloga otjerali na optuženičku klupu tobože kao ratnog profitera, i, svih stotinu duluma zemlje konfiskovali.
mr.phr. Hilmija Balić je imao privatnu apoteku. 1944 je otišao u partizane, a po povratku je mogao biti samo poslovođa u svojoj apoteci.
–Ovakvih primjera u “državi pod petokrakom” je bilo nebrojeno, ali i pored toga mnogi još uvijek hvale SFRJ.
— Isto tako – oni koji su zapamtili Kraljevinu (osim partizana i komunista ) su hvalili režim “Kraljevine SHS” a, ovi opet vrijeme i režim “Austrougarske”, koja je bila prije njih itd.
Dakle – uglavnom bilo nam je lijepo u prethodnim državama i režimima bez obzira što nisu bili demokratski.
Meni brate nije, …. pa kom pravo kome krivo.
No kvaka je u tome što smo bili mlađi dvadeset, trideset ili više godina.
Kada bi moglo da budemo mlađi tridesetak godina onda nas režimi i politička previranja možda ne bi toliko zanimali.
Aziz Hurem

Clipboard01

Clipboard01

Clipboard01

Clipboard01

 

Clipboard01

SFRJ : Te sretne godine kad smo svi bili milijarderi

 

KOMUNISTIČK0 ODUZIMANJE BOŠNJAČKE IMOVINE

KOMUNISTICK0 ODUZIMANJE BOŠNJAČKE IMOVUNE _ 001KOMUNISTICK0 ODUZIMANJE BOŠNJAČKE IMOVUNE _ 002KOMUNISTICK0 ODUZIMANJE BOŠNJAČKE IMOVUNE _ 003KOMUNISTICK0 ODUZIMANJE BOŠNJAČKE IMOVUNE _ 004KOMUNISTICK0 ODUZIMANJE BOŠNJAČKE IMOVUNE _ 005

Sarajevo,Baščaršija,radnja rahmetli Sulejmana Gorušanovića, ‘48 godine oduzeli su radnju i srušili je… komunistička vlast mu je ponudila naknadu od 6 kutija cigareta Morave…
fb Adnan Gorušanović

 

13

8

9

10

11

12

7

6

5

4

3

1.jpg

2

1

Split, kod kombinata Jugoplastika, 1950 i neke, danas centar grada...
Split, kod kombinata Jugoplastika, 1950 i neke, danas centar grada…
Ernesto Che Guevara za vrijeme posjete SFRJ u Rijeci na Riječkom korzu...
Ernesto Che Guevara za vrijeme posjete SFRJ u Rijeci na Riječkom korzu…
2. vod XI klase kadeta (1. razred) srednje škole unutrašnjih poslova "Vraca" u Sarajevu 1981 godine. Na fotografiji sa kadetima je njihov vodni (razredni) starješina Nusret Muftić (preselio 2010. godine u 75. godini života).
2. vod XI klase kadeta (1. razred) srednje škole unutrašnjih poslova “Vraca” u Sarajevu 1981 godine. Na fotografiji sa kadetima je njihov vodni (razredni) starješina Nusret Muftić (preselio 2010. godine u 75. godini života).
Split.... ne tako jako davno... ljudi su iz Dalmatinske zagore, idu na pazar...
Split…. ne tako jako davno… ljudi su iz Dalmatinske zagore, idu na pazar…
Bukvar ili Čitanka
Bukvar ili Čitanka
banknote
banknote
Tjednik 'Studio' 1964. - (Milka Babović, komentatorka)
Tjednik ‘Studio’ 1964. – (Milka Babović, komentatorka)

10

iz tog vakta "meda i mlijeka"!
iz tog vakta “meda i mlijeka”!

11

Drvar, 1. maj 1949. vozilo se - imalo se!!!
Drvar, 1. maj 1949. vozilo se – imalo se!!!
Beograd 1969., kosmonauti , Nil Armstrong i ekipa
Beograd 1969., kosmonauti , Nil Armstrong i ekipa

14

15

16

Kiosk na Zrinjevcu (Zagreb), 1955.
Kiosk na Zrinjevcu (Zagreb), 1955.

18

Split, dućan 'Prehrane' na Pjaci, došao je neki od deficitarnih artikala.
Split, dućan ‘Prehrane’ na Pjaci, došao je neki od deficitarnih artikala.

20

Stigao deficitarni artikl, Varšavska ulica, Zagreb
Stigao deficitarni artikl, Varšavska ulica, Zagreb

22

23

...samo nemoj po glavi - druže plavi!
…samo nemoj po glavi – druže plavi!
Novi list, 8. rujna 1987.
Novi list, 8. rujna 1987.
Novi list, 8. rujna 1987.
Novi list, 8. rujna 1987.

Kako smo išli u šverc i kupovinu u Trstu

Nevjerojatna priča o eri šoping putovanja u pogranični grad: Subotom bi preko granice stiglo po 500 autobusa

Svakodnevno bi se i po 25.000 građana nekadašnje Jugoslavije našlo pred tršćanskim blagajnama. Dolazili su s dinarima. U Trstu se dnevno tržilo oko četiri milijarde dinara, godišnje tisuću i pol milijardi. Vikendom bi u Trst s one strane granice stiglo od 70.000 do 100.000 ljudi. Subotama bi Trst sasvim promijenio lice, pretvorio se u košnicu… do poslijepodnevnih sati kad bi autobusi kretali natrag. Kupovalo se sve, od autodijelova do odjeće. Najviše, ipak, traperice i kahva.Tada popularne “rifle” u Trstu su se mogle kupiti za 6000 lira, u nekadašnjoj Jugoslaviji prodali bi ih za protuvrijednost od čak 40.000 lira. U to doba Talijani dnevno šiju 50.000 traperica…

Kako smo išli u šverc i kupovinu u Trstu
Kako smo išli u šverc i kupovinu u Trstu

sfrj mitovi i legende 901

Hadži Jusuf ef. Bukva morao je svake godine sekretarijatu pisati molbe da mu komunisti odobre da klanja teravih-namaz u kući svog komšije. Toliko o jugoslovenskom mitu “ko je htio, mogao je klanjati”. NIJE MOGAO!

0

FOTO DANA/ Hadži Jusuf ef. Bukva morao je svake godine sekretarijatu pisati molbe da mu komunisti odobre da klanja teravih-namaz u kući svog komšije. Toliko o jugoslovenskom mitu “ko je htio, mogao je klanjati”. NIJE MOGAO!
Socijalisticka Republika Bosna i Hercegovina
SKUPSTINA Opstina Visoko
Sekretarijat za unutrasnje poslove
Visioko ul. JNA 8-a
12-03-0160/66
Datum 07.12.1966.
Skreterijat za unutrasnje poslove Skupstine opstine Visiko, na zahtjev Bukve Jusufa iz Grdjevac a na osnovu clana 13 stav 2 Osnovnog zakona o pravnom polozaju vjerskih zjednica
/”Sluzbenih list SFRJ” broj 10/65/ i clan 202 stav 1. Zakona o opstem upravnom postupku /”Sluzbeni list SFRJ” broj 18/65/, donosi
R E S E NJ E
Odobrava se Bukvi Jusufu iz Grdjevca, opstina Visoko, odrzavanja obreda-klajanjanje travih namaza u stambenoj zgradi Lopic Mehmeda, a u naseljenom mjestu Grdjievac u vremenu od 12.12.1966. do 12… 1967
OBAVESTENJE
Bukva Jusuf podnio zahtjev koji trazi da se odobri odrzavanje obreda – klanjanja teravh namaz u stambenoj zgradi Lepic Mehmeda u mjestu Grdjevac u svom zahtjevu naveo je u tom mjestu nema dzamije, pa su prisiljeni da odrzavanje obreda – klanjanja teravih namz obavljaju u pomenutoj kuci.
Prvednim postupkom ustanovljeno je da ne postoji zaprekoa da se zhtjevu udovolji, pa je na .. novu clan 13. stav 2. Osnovnog zakona o pravnom polozaju vjeskih zajednica resenje kao u diapozitivu.
Takas po Trifnom broju 1. i 3. Osnovnog zakona administrativnim taksama u iznosu od 2,50 N dinara, je naplaceno i na zahtjev …..pisan ponistena
DOSTAVLJENO
1. Bukva Jusuf Grdjevac
2.Lepic mehmed Grdjevac
3. Arhiva
Nacelinuk Branko Pudar

izvor: fb Raif Bošnjak (Raif Bošnjak‎ – MI BOŠNJACI)
https://www.facebook.com/groups/1223514571103315/permalink/1486441931477243/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

8

6

8

7

 

priredio:Kenan Sarač
design:Kenan Sarač
fotografije:internet/screenshot
oprema teksta:focanskidani

 

Vidi:

SFRJ : MITOVI I LEGENDE
https://focanskidani.wordpress.com/2016/11/12/sfrj-mitovi-i-legende/

DEMISTIFIKACIJA SFRJ : Skenderija je napravljena na vakufu Skender-paše
https://focanskidani.wordpress.com/2016/11/30/demistifikacija-sfrj-skenderija-je-napravljena-na-vakufu-skender-pase/

SFRJ ZABRANE I CENZURE : Ovdje Washington – govori Grga Zlatoper (VIDEO)
https://focanskidani.wordpress.com/2016/11/29/sfrj-zabrane-i-cenzure-ovdje-washington-govori-grga-zlatoper-video/

New York Times iz 1986. o Jugoslaviji: Milioni uhljeba na bolovanju, rade tri sata, država u haosu živi na strani kredit
https://focanskidani.wordpress.com/2017/02/04/new-york-times-iz-1986-o-jugoslaviji-milioni-uhljeba-na-bolovanju-rade-tri-sata-drzava-u-haosu-zivi-na-strani-kredit/

Veliki Žep je podzemno sklonište bivše JNA, nekoliko kilometara udaljen od Han Pijeska
https://focanskidani.wordpress.com/2017/08/18/veliki-zep-je-podzemno-skloniste-bivse-jna-nekoliko-kilometara-udaljen-od-han-pijeska/

TAJNI TITOV BUNKER IZ 1954 u Skopskoj Crnoj Gori
https://focanskidani.wordpress.com/2017/08/20/tajni-titov-bunker-iz-1954-u-skopskoj-crnoj-gori/

SFRJ : Te sretne godine kad smo svi bili milijarderi
https://focanskidani.wordpress.com/2017/09/18/sfrj-te-sretne-godine-kad-smo-svi-bili-milijarderi/

DEMISTIFIKACIJA SFRJ : Jugoslavenska agrarna reforma – Politika siromašenja Bošnjaka
https://focanskidani.wordpress.com/2017/08/25/demistifikacija-sfrj-jugoslavenska-agrarna-reforma-politika-siromasenja-bosnjaka/

 

 

Advertisements

7 komentara na “SFRJ : MITOVI I LEGENDE

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s