glas-amerike

Ovdje Washington – govori Grga Zlatoper
Hvala vam što ste sve ove godine bili s nama. Ovaj put ćemo se odjaviti s našim tradicionalnim pozdravom “do slušanja”.
Prije pedesetak godina kratki valovi/talasi su bili jedini na kojima se mogao čuti glas Grge Zlatopera iz Washingtona. Emisije su se slušale u Hrvatskoj i dijelovima Bosne i Hercegovine preko kratkih valova/talasa…

***
Pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka bivša Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (SFRJ) je bila zemlja u kojoj je neprikosnoveno vladao jedan čovjek – Josip Broz Tito.
Takva Jugoslavija i njen vladar nisu odgovarali nikom, ni istoku ni zapadu, a naročito je smetala Sjedinjenim Američkim Državama koje su redovno slale razne oblike pokušaja „demokratizacije“ Jugoslavije.
Osim vanjskih, tu su bili i „unutrašnji neprijatelji“ koji su se pojavljivali u obliku „dugačijeg mišljenja“ i koji su redovno, po kratkom postupku, završavali na mjestu čije se ime i danas izgovara da dozom misterije i prigušenog straha – Goli otok.
Životni standard građana SFRJ je u to vrijeme bio na niskom nivou i samo rijetki su imali mogućnost da pogledaju „kroz prozor u svijet“ što je u to vrijeme predstavljao radio aparat i program „Glasa Amerike“ i „Radio Moskve“.
Noću, kada bi svakodnevica utihnula, kao đak osovac imao sam priliku sa roditeljima slušati ovaj program. Naročito mi je ostalo u sjećanje urezano obraćanje analitičara „Glasa Amerike“ GRGE ZLATOPERA.
Iako sam bio mlad, i mogo toga o čemu je Zlatoper govorio uopšte nisam razumio, shvatio sam da je samo slušanje tih emisija skoro pa po život opasno, jer je to svakako predstavljalo podržavanje propagande vanjskog neprijatelja i u svakom trenutku se moglo desiti da ti neko pokuca na vrata i proglasi te unutrašnjim neprijateljem što bi obavezno značilo kartu u jednom pravcu za Goli Otok.

VIDEO:

https://www.facebook.com/photo.php?v=356993634655560

priredio:Kenan Sarač

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s