iftar-u-foci

IFTAR U FOČI
Faruku Muftiću i njegovu rahmetli ocu

Pozvali su nas na iftar,kao Fočake,
I ja sam se odazvao bez obzira što se
Fočakom nikada nisam osjećao.
(ja sam onaj seljak što još strepi
Na Autobuskoj stanici hoće li
U autobusu biti dovoljno mjesta
Prema Popovu Mostu ili Sarajevu,
Kada bih odlazio od doma.)

Iftarili smo u hotelu ”Zelengora”
A mogli smo jesti i na bilo kojoj
Livadi kraj Drine jer sva je hrana
I escajg, čak voda, stigla iz Ustikoline.

Koji sat prije šetao sam Gornjim Poljem
Do Careve džamije, niz pijacu, pa do
Aladže, i kao da sam sve vrijeme
Razgovarao sa mrtvima i za ručicu
Vodio sebe davno ubijenog.

I ovdje je bila džamija,baš ovdje gdje
Parkiramo auto – reče mi, ispred
Smrknuta hotela, sudija Hasan Balić
I potapša po ramenu kao da će
Sutra početi njezina gradnja.

Bijah među onima koji su morali reći
Neku ohrabrujuću riječ što istom korijen
Pušta i cvate do Sudnjega dana.
Ali, meni su odjednom zastali zalogaji
Iz hiljadu devetsto sedamdeset šeste
Kad sam, kao učenik sarajevske
Medrese, ramazansku praksu
Obavljao u džamiji Aladža.

Dok smo izlazili iz hotela, uz lijevu
Obalu Ćehotine sablasno su se
Jatili slijepi miševi, a preko puta
Odjekivale gusle… – Kao da su,
Sve nas preživjele, ti zvuci ispraćali
Iz mrtvačnice u kojoj je dželat
Dobrohotno noćas upalio svijetlo.

Hadžem Hajdarević
August 2010.
(iz knjige pjesama Sutjeska, VBZ, Zagreb,2012.)
preuzeto iz knjige Zaboravljena Foča – Faruk Muftić, Vakufska direkcija Sarajevo 2014.

_ _ _ _ _

Hadžem Hajdarević, rođen je 18. jula 1956. godine u Kruševu kod Foče. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu, te diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Hajdarević je pjesnik, prozni pisac, esejist, publicist, pisac za djecu, urednik i priređivač.

Radio je kako profesor bosanskog jezika u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Aktivan je u kulturnom i društvenom životu Bosne i Hercegovine. Objavio je više od dvadeset knjiga poezije, proze, publicistike, knjiga za djecu, te sudjelovao u više uredničkih, manifestacijskih i drugih književnopromotivnih projekata. Jedan je od kooautora Rječnika bosanskog jezika, Pravopisnog priručnika bosanskog / hrvatskog / srpskog j ezika s osnovama gramatike, te sudjeluje u drugim lingvističkim projektima kao stručni saradnik u Institutu za jezik.

Rane priče i pjesme objavljivao je u Životu, Odjeku, Licima i drugim ondašnjim bh. i jugoslavenskim listovima i časopisima, dakako i u glasilima Islamske zajednice, najviše u Preporodu, gdje u posljednjim brojevima ovoga dvosedmičnika, iz broja u broj, ispisuje seriju članaka “Iverje – Zapisi o smrti, zapisi o životu”.
Prvu knjigu pjesama (Seobe obala) objavio je 1981. godine. Do sada je objavio dvanaest knjiga pjesama, knjiga izabranih stihova, zatim više knjiga proza, knjiga kolumni, eseja, čime se ubraja u najplodnije savremene bh. autore. Posljednje objavljeno književno djelo je roman Gdje si ti ovih godina (Sarajevo, 2015.). Knjige odabranih Hajdarevićevih stihova izišle su na francuskom, engleskom, slovenačkom, poljskom i njemačkom jeziku. Prevođen je, još, i na arapski, turski, flamanski, mađarski, makedonski, danski, ruski, ermenski, talijanski i druge jezike… Dobitnik je više književnih nagrada: Nagrada Trebinjskih večeri poezije (1981.), Nagrada “Skender Kulenović” (1996.), “Planjaxova” nagrada za najbolju knjigu pjesama (2005.) i dr.

Hadžem Hajdarević je autor Čitanke za IV. razred gimnazije i drugih srednjih škola u BiH, te autor ili koautor čitanki za više razreda osnovnih škola u BiH. Priredio je Panoramu moderne bh. poezije za “Ratkovićeve pjesničke večeri” (Bijelo Polje, Crna Gora, 2010.). Jedan je od autora Rječnika bosanskog jezika (Sarajevo, 2007.), koautor (zajedno s profesoricom Aidom Kršo) Pravopisnog priručnika bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika sa osnovama gramatike (Sarajevo, 2013.), itd. Upjevao je na bosanski jezik neke od značajnijih bošnjačkih pjesnika na orijentalnim jezicima. U tom smislu, valja istaknuti Divan Fadil-paše Šerifovića (Sarajevo, 2006.)

Od 2002. pa do 2012. godine bio je, u okviru redovnih aktivnosti Društva pisaca BiH, predsjednik Organizacijskog odbora Međunarodne književne manifestacije Sarajevski dani poezije, čime je, zahvaljujući upravo njemu, ova kulturna manifestacija, bila dostigla najviše evropske i svjetske književnopromotivne standarde.

Sudjelovao je na mnogim književnim festivalima i znanstvenim skupovima koji se tiču književnosti i književne tradicije u zemlji i svijetu. Bio je član, a i trenutno je član više bh. i regionalnih žirija u oblasti književnoti (Odbor za dodjelu pjesničke Nagrade “Slovo Makovo – Mak Dizdar” – Sarajevo; Ratkovićeve pjesničke večeri – Bijelo Polje, Crna Gora; “Pero Ćamila Sijarića” – Novi Pazar; Nagrada za kratku priču Susreta “Zija Dizdarević” – Fojnica; Nagrada Dana Hasana Kaimije – Zvornik; Žiri za najbolje književne rukopise Fondacije za izdavaštvo – Sarajevo, Nagrada za najbolji roman “Meša Selimović” – Cum Grano Salis, Tuzla, itd.)
Ne susteže se aktivno sudjelovati i u društvenopolitičkom životu BiH, gdje, u sociopolitičkom smislu, pripada ideji socijaldemokracije. Vrlo je aktivan u radu Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, gdje je dugi niz godina član Izvršnog odbora Društva, te u jednom mandatu predsjednik Matičnog odbora “Preporoda”. Član je Društva pisaca BiH, član PEN-centra BiH, član Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca i član Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

U svim biografskim bilješkama s naročitim ponosom ističe da je bio učenik i svršenik Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.
Trenutno je uposlen kao stručni saradnik u Institutu za jezik – Sarajevo

Ramazan u Foči _ 50185450

Ramazan Šerif Mubarek Olsun _ 50185449

Bajram Šerif Mubarek Olsun _ 50185448

Careva džamija u Foči _ 50185449

 

vidi još:

FOČANSKE PRIČE : RAMAZAN U FOČI
https://focanskidani.wordpress.com/2017/02/16/focanske-price-ramazan-u-foci/

Advertisements

1 komentar na “IFTAR U FOČI – Hadžem Hajdarević

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s