Spomenici Prijedor Kozarac

“Gospodine patrijarše,

Bili ste i na Mrakovici. Da li su vas voditelji kroz tragove svojih zločina proveli i kroz Kozarac? Za to mjesto ni vi ni ideolozi uz čiju politiku stojite, ne možete reći da je historijski srpsko mjesto. To mjesto, u svojoj povijesti dugoj preko 600 godina, nikada nije bilo srpsko. Nije ni sada. Sada je, zapravo, ničije jer ga više nema. Vaši vjerski sljedbenici sravnili su ga sa zemljom. I svih 16 džamija… Tamo, naime, stoji netaknuta pravoslavna crkva koju su moji Kozarčani, do posljednjeg časa čuvali kao zjenicu oka. Ta lijepa i velika crkva sagrađena je na djedovini moje rahmetli majke. Crkvu su gradili moji Kozarčani za samo nekoliko pravoslavnih porodica koje su živjele u Kozarcu…”

(Vehid Gunić u pismu patrijarhu Pavlu 1993. godine. oktobar 1993.)
You have also been to Mrakovica. Did your guides lead you along the tracks of their crimes and through Kozarac? Not even you nor the ideologies whose politics you support can say that this is historically a Serb area. Throughout its more than six hundred year history, this place has never been Serb, nor it is now. In fact, it now nobody’s, since it does not exist any more. Your religious followers have razed it to the ground, and all sixteen mosques of Kozarac with it. Perhaps, for this reason, your guides took you to Mrakovica through Bosanska Krajina by the most complicated, bed route via Gornji Podgradac. I believed that they did not want to show the traces of their “heroic struggle for Serbdom”, composed of the ruins of everything that is not Serbian Orthodox. And yet there was at least one reason for them to take you to Kozarac too. For there the Serbian Orthodox Church still stands, untouched, safeguarded like the apple of their eye by the people of Kozarac to the very last. That beautiful great church was built on the patrimony of my late mother. The church was built by my people of Kozarac of their own free will, for the few orthodox families who lived there. At the beginning of this century the people of Kozarac ordered, in a spectacular gesture, a great church bell from distant Vienna. Does it still toll? Hemingway told us the answer a long time ago.

It is necessary for me to tell you that your followers, criminals to whose monstrous deeds you have so stubbornly and passively closed your eyes, are destroying all before them, razing even the fresh grave of my late mother. Can I and should I forgive and forget?

Patriarch, by fortunate professional coincidence I was in Jerusalem just before the aggression launched by your followers against my Bosnia. In Jerusalem I went to Golgotha, following the Stations of the Cross. Because of you and your followers, the Golgotha being endured by my Bosniac people is incomparably worse. In Jerusalem I also visited the Church of the Holy Sepulchre, the grave of Jesus Christ. There, outside the Church of the Holy Sepulchre, in pious rapture and in front of the television cameras, I related the Ten Commandments to my viewers. I remember them to this day. I particularly recall the sixth: Thou shalt not kill; and the tenth: Thou shalt not covet anything that is thy neighbour’s.

Patriarch, when did you personally utter these commandments to your believers, your followers? Or have you perhaps, like many others, forgotten that such universal commandments even exist?

(Vehid Gunić)

_ _ _ _ _

Vehid Gunić,bosanskohercegovački novinar (Kozarac, 9. februar 1941. – Sarajevo, 28. april 2017.)

_ _ _ _ _

EVROPO,STIDI SE _ 50185232

Vehid Gunić : EVROPO,STIDI SE (600 dana u opkoljenom Sarajevu)
JUNI 1993.GODINE

27.juni
…Iz Maglaja stize apel ratne predsjednice da svi rodoljubi krenu u zastitu ovog grada kojeg,uz nemilosrdno razaranje i ubijanje civilnog stanovnistva,u potpunom okruzenju drze cetnici i HVO.
Za 40 DM kupio sam kilogram teletine.Fatma me je devetnaest puta pitala od koga je meso,je li zdravo,da li je pregledano,poznajem li zenu od koje sam kupio i slicno,a zatim se,sva izgubljena od nenadano dobrog zalogaja,dala u pripremanje.Jednu porciju je poprzila bez icega,da uzivamo.Uz mladu salatu doista smo i uzivali.Parce mesa odnio sam i prijateljici Fati(Hajrinoj),jer je sama.Moram joj malo pomoci dok se moj drug ne vrati sa dalekog i neizvjesnog puta.Fata mi dala malo rastike,pa je Fatma navece pravila sarmu.

28.juni
Danas je Vidovdan.Stosta bi se moglo dogoditi.Hladan i oblacan dan.Do kasno sinoc,u niskom letu,iznad Sarajeva letjeli avioni NATO pakta.Pomislio sam:
pocela intervencija-protiv nas.”Glas Amerike”javlja da je oporba(/opozicija)u Hrvatskoj protiv podjele BiH,jer nesto slicno vec sutra moze snaci i Hrvatsku.
Zasto ne i Srbiju?
Patrijarh Pavle sluzio svetu liturgiju na Gazimestanu.Tamo je svo zlo i pocelo.
Uspaniceno pismo Tudjmana Butrosu Galiju.Tudjman pristaje da se UNPROFOR-u produzi mandat za jos mjesec dana.Kaze da su Srbi blokirali sve funkcije.Presjeceni su putevi,pokidani dalekovodi i slicno.
Iz Gorazda javljaju kako se cetnici na Palama vec tri dana zabavljaju sa humanitarnom pomoci.U Gorazdu nasi umiru od gladi.
Vranjes javlja na Radio-Zagrebu kako muslimansko topnistvo tuce Lepenicu i Kiseljak,a da HVO skoro kontrolise Zepce.On dalje kaze da srpsko topnistvo sa sjevera tuce Maglaj,a muslimanska vojska iz Maglaja napada juzni dio koji kontroliraju bojovnici HVO.Vranjes nece da kaze kao cetnici i HVO zajednicki djeluju i da su u koaliciji.Dakle,ratujemo protiv Srbije,Crne Gore,HVO i Hrvatske.
Predstavnik UNPROFOR-a izjavio je danas da u Gorazdu jedna kutija cigareta kosta 100 DM,te da se u tome gradu za dvije kutije cigareta moze dobiti krava.
“Glas Amerike”u ponoc javlja da je onaj ispod Durmitora u Zenevi izjavio:”Ukoliko Muslimani ne pristanu na srpsko-hrvatski prijedlog o podjeli BiH,Srbi i Hrvati ce medjusobno podijeliti Bosnu”.
Nada al Isa javlja iz Zagreba da su cetnici granatirali Dubrovacko primorje.Znaci,od turizma nema nista.Tako ce sa Dubrovnikom biti sve dok se cetnici budu nalazili na domak ovoga drevnoga grada.

29.juni
Danas su borci nase Armije,u nezadrzivom jurisu,usli u Zepce.Taj grad je,navodno,godinu dana pod kontrolom drzao HVO.Kada su se spisali sa cetnicima poceli su progoniti Muslimane i provoditi necuven teror.Sinoc je Hrvatski radio javio kako HVO Zepce drzi pod svojom kontrolom.Danas bojovnici HVO bjeze ili se predaju.Nasi su zaplijenili velike kolicine oruzja i municije.Da nije bilo onoga iz Gruda(citaj Bobana),ti,u sustini,dobrocudni domaci Hrvati mogli su i dalje i slobodno i neometano zivjeti kao i do sada sa svojim susjedima.
Cetnici i HVO i dalje napadaju Maglaj,a u Novome Seheru drze u okruzenju oko 10000 stanovnika.
Navrsila se godina dana od prvog leta kojim je u Sarajevo dopremljena humanitarna pomoc.Od pocetka do danas bilo je ukupno 4150 letova.U pocetku,od te humanitarne pomoci nekako se i moglo zivjeti,a danas jedva da se moze prezivjeti.
Na pijaci u Sarajevu danas je kilogram brasna bio cetiri marke,”Drina”pet maraka,vrecica drva 15 maraka.Grad je i dalje bez struje,vode,plina i kruha.
U Sarajevu odrzana sjednica Predsjednistva BiH u punom sastavu.Tema:podjela BiH.Uz ostalo,zakljuceno je da M.Lasic,dr E.Ganic i Miro Lazovic napisu nacrt ustavnog ustrojstva,te da Predsjednistvo ubuduce zasjeda u punom sastavu.Izgleda da Predsjednistvo pocinje da radi i da se,kakvo je takvo je,
konsoliduje.
Radio javlja da je Tudjman ponudio Bugojno i Gornji Vakuf za Jablanicu.Sta on ima da nudi u mojoj Bosni!?
To narod zove:racun bez krcmara,a ja to,onako za sebe,zovem drskost.Zapravo,nemam pravu rijec.Ne zbog Tudjmana,nego zbog svijeta zato sto na sve to gleda ravnodusno.Tudjman u ovim trenucima ima okupiranu jednu trecinu zemlje na cijem se celu nalazi.Apsolutno:svasta!…
_ _ _ _ _

EVROPO,STIDI SE _ 50185233
JULI 1993.GODINE

16.juli
Kolega Ivan Kordic mi se danas pohvalio da je od”Soros fondacije”dobio solarnu svjetiljku.Kaze mi da je uz Boziju i njenu pomoc sinoc pisao do jedan sahat iza pola noci.Istu lampu dobio je i Abdulah Sidran,ali on svoju jos nije”savladao”.Dobro bi i meni dosla jer i ove retke ispisujem uz kandilj od humanitarnog ulja i komadic pertle koju sam odsjekao iz djecijih”adidaski”.
Danas sam sa Memijom i Vladimirom Bilicem dogovorio da od sutra u TV dnevniku”startuje”ili”krene”moja stalna rubrika”Vehidova pisma”.Zasto”Vehidova pisma”?Jos prosle godine prihvacen je moj koncept dokumentarno-muzicke putopisne serije”Tragovi”.Nemamo ni novaca,ni goriva,ni tehnickih uvjeta da sada u ratu koji nas je potpuno unazadio,realiziramo takvu,u osnovi skupu seriju.U potpunoj smo informativnoj blokadi.Signal Televizije BiH ne dopire daleko.Televizijski dnevnik se reemitira na Radiju BiH te na taj nacin u svijet,ili barem do nasih prognanika koji nas cuju,dopire glas o nama.Uz to,u ovako ogranicenim i krajnje reduciranim tehnickim mogucnostima,pisma je najlakse televizijski realizirati.Sjednes pred obicnu kameru,izgovoris tekst i gotovo.Ta literarno-novinarska,epistolarna forma nije bas uobicajena na televiziji,ali valja pokusati.Ona mi sigurno,jer nuzno ima i dozu sasvim privatnog stava,
dozvoljava da zesce nego sto je uobicajeno,progovorim o nama i o ovim uzasnim ratnim strahotama.Eto,zato”Vehidova pisma”.Sve dotle dok se ne steknu uvjeti za realizaciju serije”Tragovi”u koju cu,ako Bog da,uloziti svo svoje novinarsko znanje i iskustvo i s njome,ako se posreci,docekati i penziju.Ako prezivim.
Ujedinjene nacije danas su usvojile odluku o slanju novog kontingenta vojnika u zasticene zone.Radi se o oko 8000 vojnika iz Pakistana,Maroka,Tunisa i Malezije,a najavljeno je i ucesce oko 1500 Amerikanaca.Onaj ispod Durmitora je odmah pohitao da Galiju uputi protest zbog moguceg dolaska Pakistanaca.
Cetnicki radio javlja da su danas borci Armije BiH potpuno preuzeli kontrolu nad Fojnicom,te da se nekoliko hiljada Hrvata povlaci prema Kiseljaku.Kome sve to treba?Znam da su Hrvati i Bosnjaci u Fojnici oduvijek zivjeli u skladnoj i primjernoj slozi.
U Dnevniku TV BiH danas je gostovao komandant Cetvrtog korpusa Armije BiH Arif Pasalic za kojeg je cetnicki radio javio kako je poginuo.Mora da su se slusaoci toga radija iznenadili kako je to jedan hrabri komandant neprijateljske vojske uskrsnuo.To se,doduse,desavalo u Copicevoj literaturi.Sjetite se navodne pogibije Tanasija Bulja.
Dosla voda,nema plina.Cim dodje plin,nestat ce vode i tako unedogled.
Na Televiziji,u nasem restoranu,danas konacno bilo kruha i rize sa nekakvom travom.
Za dvije kutije cigareta koje sam nedavno kupio od jednog svercera,a koje ne valjaju nista,danas sam jedva dobio kilogram mahuna,Niko nece cetnicke cigarete.Danasnje cijene na pijaci:secer 35 maraka,visnje pet,mladi krompir 20,meso s kostima 35,a kahva 65 maraka.

17.juli
Evropski parlament kritikovao Ovena zato sto vrsi pritisak na Muslimane da prihvate rjesenje za Bosnu koje nude Tudjman i Milosevic.Neke evropske zemlje prijete sankcijama i Hrvatskoj zbog ocigledne umijesanosti u rat u Bosni.
Jos ponesto o lordu.Otkako je naprasno okrenuo cabar,sve sam vise uvjeren da tu nesto nisu cista posla.Srbijanci,Crnogorci,drugim rijecima,cetnici(svi Srbi i Crnogorci nisu cetnici)opljackali su sve sto se moglo opljackati u Bosni i Hrvatskoj.Zlatara Majdanpek od prije nekoliko dana izliva neke zlatne kolajne koje ce taj”odvazni i vekovima ugrozavani narod dodeljivati za narocite zasluge u borbi za slobodu srpskoga naroda i za pravoslavlje”.To zlato zlikovci su opljackali od Bosnjaka i Hrvata koje su poubijali,kojima se”iz cisto prakticnih razloga”odsijecali prste i vadili zlatne zube.Nosilac tih zlatnih priznanja nosit ce na svojoj dusi i ko zna koliko mrtvih dusa.Gdje je tu moral?Je li to ona epska srpska hrabrost o kojoj smo morali uciti?
Sta je hronicar ovoga uzasa ovim htio reci?Upravo to sto sam rekao.U rukama zlikovaca nalazi se ogromna kolicina opljackanoga novca i zlata.A da li to ima veze s lordom?Vrijeme ce tek pokazati kakav se prljavi rat vodio na ovim nasim prostorima i koliko nam se neprijatelja odjedanput natovarilo na vrat…
…U Zenevi Tudjman i Milosevic ponovo usaglasili stavove oko podjele BiH na tri drzave.Sporazumjeli su se i oko mirnoga rjesavanja ocekivanoga incidenta oko Maslenickog mosta koji ce,navodno,sutra biti pusten u promet.I upravo dok su ova dvojica racundzija bez krcmara pripremala izjavu o sporazumu,
cetnici su zapoceli granatiranje mosta oko kojeg su se predsjednici taman bili kao nesto sporazumjeli.
To je,moglo bi se reci,tragikomicna dimenzija sporazumijevanja Tudjmana i Milosevica.Nas se,ipak,tice njihova izjava da su i dalje za konfederalizaciju Bosne i Hercegovine.Onaj mesar iz Pozarevca,podrijetlom iz Crne Gore,izjavljuje:”Muslimani su zeleli unitarnu drzavu.Eto,imace je.Doduse,ne u granicama koje su zeleli…”Moja zelja je da se konacno nadje neko u toj Srbiji ko ce imati ljudske hrabrosti da kaze ovome zadriglome,losem Titovom imitatoru(to je i Tudjman)da taj umisljeni obnovitelj ideje o svekolikim Srbima u svekolikoj velikoj Srbiji,vascijeli srpski narod vuce u propast i da sve kemikalije svijeta,dok je vijeka i svijeta,nece moci saprati pogan koju je tome balkanskome narodu nametnuo ovaj potencijalni samoubojica.
Predsjednistvo BiH putuje u Zenevu na pregovore.Tim povodom ispred zgrade nasega Predsjednistva neko je napisao:”Potpisi,Alija,makar bila avlija!”Neki u Sarajevu tu poruku smatraju vrlo duhovitom.Mozda bi i bila duhovita da je rijec o nekim drugim stvarima,ali ovdje se radi cak o bioloskome opstanku nasega naroda kome je,ocigledno,namijenjen nestanak.Alija nema pravo,nema ni saglasnost ni naroda ni armije da olahko potpise neku tako sudbonosnu odluku,e samo da bi rat stao.Nasi borci,siguran sam,na tako nesto nece nikada pristati.
HVO zaustavio sve humanitarne konvoje za Bosnu.A samo prije nekoliko dana predstavnici nase vlade,Vlade Hrvatske i HVO potpisali su sporazum o nesmetanom prolasku humanitarnih konvoja.
U 22 sata Radio javlja da na Igmanu traje zestoka cetnicka ofanziva i da se borbe vode cijeli dan.U informaciji se kaze da se borbe vode iz neposredne blizine.Cetnici su krenuli u ofanzivu iz trnovske kotline i sa podrucja Hadzica.Pokrenuta je ogromna masinerija:tenkovi,artiljerija i veoma mnogo cetnika.
Dijelovi Igmana su u plamenu.Bojim se da je veoma,veoma kriticno.
Sinoc je Glas Amerike javio,a danas,na indirektan nacin,potvrdio i Radio BiH,da je Armija BiH ovladala Fojnicom.U Fojnici gori hotel,a zapaljene su i dvije tvornice.Nekoliko hiljada Hrvata krece se prema Kiseljaku.
Danas je Radio-Novi Sad javio da je”popularni pjevac muslimanskih sevdalinki Safet Isovic poginuo kao zamjenik komandanta jedne brigade Alijine vojske u borbama oko Srbobrana(to je cetnicko preimenovanje Donjeg Vakufa).Taj radio,ta stravicna fabrika najmonstruoznijih lazi,taj podjubreni rasadnik truhlezi,
mrznje i podsticanja na klanja,silovanja i zlocine,dakle,taj Radio-Novi Sad kaze dalje u svojoj informaciji o mome prijatelju i najboljem pjevacu bosanskih gradskih pjesama-sevdalinki,o Safetu Isovicu i ovo:
“U poslednje vreme Isovic se poceo baviti i politikom.Ne treba gresiti dusu,pa treba priznati da je rec o izvanrednom pevacu i losem politicaru…”
A taj izvanredni”pevac i los politicar”oporavlja se u svojoj kuci kod Dubrovnika poslije teskih rana zadobijenih od cetnicke granate.Pokusali su da ga ubiju isti oni koji su mu se godinama,pa i decenijama divili.Kako li ce ti fabrikanti lazi,u Radio-Novom Sadu svojim slusaocima,cije su simpatije osvajali i emitiranjem snimaka pjesama koje pjeva Sefet Isovic,ubuduce,poslije ovakve lazi,moci pogledati u oci?Moci ce.Njima svasta moze stati pod kapu.

(iz knjige EVROPO,STIDI SE(600 DANA U OPKOLJENOM SARAJEVU)- Vehid Gunić)
_ _ _ _ _

Vehid Gunić,bosanskohercegovački novinar (Kozarac, 9. februar 1941. – Sarajevo, 28. april 2017.)

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s