Silovanja po povratku s ratišta

žžž50185343

Na suđenju za zločine počinjene na području Foče, zaštićena svjedokinja Državnog tužilaštva je izjavila da joj je A-1 rekla da ju je Žarko Vuković zvani Žara silovao 1992. godine.

Svjedokinja A-3 je navela da se od 6. aprila 1992. u kući njenog brata krilo 26 civila iz Foče. Ispričala je da je vojnik doveo A-1, koja je bila krvava u licu i u ruci držala nekoliko zuba.

Svi civili, pojasnila je A-3, odvedeni su u vojni hangar, da bi se nakon nekoliko dana žene i djeca vratili u svoje kuće. Kako je kazala, od aprila do 13. augusta 1992. godine osobe A-1 i A-2, koju je također poznavala, nije viđala.

Foča, Prazi, pijaca, Pazarište, morebit _ 50185371

Prema njenom svjedočenju, A-1 i A-2 sreće krajem 1992. u izbjegličkom kampu u Turskoj.

“Sa A-1 sam razgovarala, ona mi je govorila da je došao u njenu kuću Žarko Vuković zvani Žara. Rekla je da je odveo u svoju kuću, da je spasi, ali da je svaki dan silovao. Pogotovo kad bi se vratio s ratišta. Kaže da je unedogled silovao. Nakon okončanja rata, A-1 sam viđala”, prisjetila se ona.

Nakon predočenja izjave iz 2015. godine, svjedokinja je potvrdila da je tada kazala samo prezime Vuković, jer se nije mogla sjetiti imena, te pojasnila da joj je A-1 kasnije rekla kako se ta osoba zove.

Slučaj grada - kampa za silovanje korištenog kao 'oružje rata' _ 50185162

Također je navela da je A-1 živjela u blizini Vukovića i A-2. Dodala je da su se A-1 i A-2 družile te pomagale jedna drugoj u kampu.

Tužilaštvo BiH je optužilo Žarka Vukovića zvanog Žara da je, kao pripadnik vojnih snaga Srpske Republike BiH, više puta silovao žensku osobu na području Foče. Prema optužnici, neutvrđenog datuma u aprilu ili maju 1992. Vuković je silovao A-1, a isto su uradile i još dvije osobe koje su došle s njim. Vuković je, prema navodima optužnice, od maja do sredine augusta 1992. dolazio u kuću oštećene i silovao je.

Na ovom ročištu vještak neuropsihijatar Abdulah Kučukalić, koji je po naredbi Tužilaštva BiH obavio pregled zaštićene svjedokinje A-4, napomenuo je da ona boluje o šećerne bolesti, bolesti koštanog sistema, te krvnih sudova.

“Prisutne su psihičke promjene – hronični posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) i, s obzirom na njene godine, ima demenciju blagog do srednjeg intenziteta. Simptomi su izbjegavanje, razdraženost, strah, emocionalna labilnost, kao i teškoće pamćenja i reprodukcije zapamćenog sadržaja. Nije u mogućnosti da dâ jasne i precizne odgovore, da shvati i razumije činjenice”, pojasnio je vještak.

Prema njemu, postoji rizik od pogoršanja njenog stanja u slučaju da dođe na sud. Također je dodao da se ona ne može samostalno kretati zbog oštećenja koštanog sistema.

Suđenje se nastavlja 22. maja.

Emina Dizdarević, 11.05.2017.
izvor:BIRN BiH/detektor.ba

grad Foča još uvijek nije u stanju suočiti se sa zločinima iz 1992. _ 50185401

_ _ _ _ _

vidi još:

FOČA 1992. : Silovanja po kućama – silovanja po povratku s ratišta (Žarko Vuković, suđenje za ratni zločin počinjen u Foči – završen dokazni postupak Optužbe, 3.dio)
https://focanskidani.wordpress.com/2017/05/22/foca-1992-silovanja-po-kucama-silovanja-po-povratku-s-ratista-zarko-vukovic-sudenje-za-ratni-zlocin-pocinjen-u-foci-zavrsen-dokazni-postupak-optuzbe-3-dio/

FOČA 1992. : Silovanja po kućama – silovanja po povratku s ratišta (Žarko Vuković, suđenje za ratni zločin počinjen u Foči, 2.dio)
https://focanskidani.wordpress.com/2017/05/14/foca-1992-silovanja-po-kucama-silovanja-po-povratku-s-ratista-zarko-vukovic-sudenje-za-ratni-zlocin-pocinjen-u-foci-2-dio/

FOČA 1992. : Silovanja po kućama (Žarko Vuković, suđenje za ratni zločin počinjen u Foči)
https://focanskidani.wordpress.com/2017/04/19/foca-1992-silovanja-po-kucama-zarko-vukovic-sudenje-za-ratni-zlocin-pocinjen-u-foci/

 

Advertisements

30 komentara na “FOČA 1992. : Silovanja po kućama – silovanja po povratku s ratišta (Žarko Vuković, suđenje za ratni zločin počinjen u Foči, 2.dio)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s