Bošnjaci u Egiptu u Vrijeme Tursko-osmanske Uprave _ 005

Amelija Ann Blandford Edvards (Amelia Ann Blandford Edwards) u knjizi “Natrag kroz Nubiju” 1891. godine spomenula je Bošnjake. Ona navodi da su Bošnjaci u selu Der većinski dio te da su potomci bosanskih vojnika koje je sultan Selim I poslao u ovo područje kako bi čuvali njegove posjede. Navodi da su bili bijeli, da su zadržali specifičnosti svojih predaka i da su odavno zaboravili bosanski jezik. Jedan od izvora o Bošnjacima u Nubiji svjedoči da su bili neizmjerno ponosni na svoje porijeklo, da su bili veoma lijepi i da su voljeli bozu.

Prije pet stoljeća Osmanlije su osvojile područje Nubije, tačnije regije koju čini južni Egipat duž Nila i sjeverni Sudan i tu ostavile na stotine bošnjačkih vojnika da ratuju s tamošnjim narodima i čuvaju granice. Oni su tu izgradili niz tvrđava i naselja, oženili se mjesnim djevojkama i mnogi od njih su tamo zauvijek ostali.

Bošnjaci su preuzeli vlast u nekoliko mjesta u Nubiji i jedno vrijeme predstavljali nezavisne autonomne gospodare ove oblasti. Vremenom su se asimilirali s domaćim – crnačkim stanovništvom, ali su i kao takvi dugo čuvali svijest o svom porijeklu. Engleski putopisci bilježili su u 19. stoljeću prisustvo stanovništva u Nubiji s plavim očima i plavom kosom porijeklom iz Bosne. Džon Luis Burkhard (John Lewis Burckhardt) u svojim “Putovanjima u Nubiju” navodi da su Osmanlije između Asuana i Haneka u 16. stoljeću doveli Bošnjake koji su tu pustili svoje korijene.

Na Ibrimu, Mahasu, duž obale Nila, oni su izgradili dvorove, koji su danas u ruševinama. O ovim historijskim činjenicama sadašnje generacije u BiH vrlo malo ili ništa ne znaju.

Bošnjaci u Egiptu u Vrijeme Tursko-osmanske Uprave _ 001Bošnjaci u Egiptu u Vrijeme Tursko-osmanske Uprave _ 002Bošnjaci u Egiptu u Vrijeme Tursko-osmanske Uprave _ 003Bošnjaci u Egiptu u Vrijeme Tursko-osmanske Uprave _ 004Bošnjaci u Egiptu u Vrijeme Tursko-osmanske Uprave _ 006Bošnjaci u Egiptu u Vrijeme Tursko-osmanske Uprave _ 008Bošnjaci u Egiptu u Vrijeme Tursko-osmanske Uprave _ 009Bošnjaci u Egiptu u Vrijeme Tursko-osmanske Uprave _ 010

 

 

izvor : Bošnjaci u Egiptu u Vrijeme Tursko-osmanske Uprave – Jusuf Ramić/Sarajevo Times/REDDIT/Illyria Forums (Balkans/Mediterraneans/World)/The Apricity/

priredio:Kenan Sarač
fotografije:internet/screenshot
design:Kenan Sarač
oprema teksta:focanskidani

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s