Austrija je poslala ogromnu vojsku na Bosnu, tri armije sa više od 150 000 vojnika pod komandom feldmaršala Seckendorfa, a priključilo im se 17 000 graničara iz Slavonije, Like i Dalmacije. Turska nije mogla pružiti nikakvu pomoć. Cijeli svijet je očekivao pad Bosne. Austrijska vojska napala je Bosnu sa 4 strane, iz Dalmacije, Hrvatske, Slavonije i Srbije. Austrijska vojska osvojila je Srbiju i prodrla u Sandžak. Glavne snage osvojile su Krajinu i sjevernu Bosnu i sastale su se pod Banjom Lukom. (Vidi: Kalendar “Narodna uzdanica”, 1937, p. 91-113)
Ali-paša Hećimović je sazvao bosnjačke prvake u Travnik, izložio im da se radi o opstanku Bosne i Bošnjaka. Listom su se odazvali i na zaprepaštenje Evrope potukli najelitniju vojsku Austrijanaca pred Banjom Lukom 4.8.1737. sa svega 30 000 Bošnjaka i protjerali ih preko Save. Nakon toga Ali-paša Hećimović je oslobodio Sandžak i Srbiju i tokom 1738. oslobodio cijelu teritoriju. (Vidi: Adem Handžić, Bosanski namjesnik Hekimoglu Ali-paša, p. 144-145)
Omer Elkazanović Novljanin je opisao taj Boj pod Banjom Lukom 1737., i piše: (…) da unutar Osmanskog carstva postoji zaseban etnički entitet-bosansli narod-Bošnjaci koji se nije utopio i asimilirao u stranom etničkom elementu. Bosna je za bosanski narod-Bošnjake zavičaj koji je ostao od djedova…, ali i više od toga: ona je u političkom smislu, njegova država-domovina.”
Ratna hronika Omera Novljanina, koji je lično učetvovao u Boju pod Banjom Lukom 1737., predstavlja manifest bošnjačkog identiteta iskazanog kroz javnu svijest o Bosni kao posebnosti i bošnjačkom etničkom entitetu kao individualnosti. Bošnjaci Bosnu i Hercegovinu doživljavaju u državno-političkom smislu kao vlastiti, sasvim prepoznatljiv, povijesno uobličen i teritorijalno individualiziran politički prostor.

Nazif Veledar

izvor:fb Nazif Veledar

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s