MOSI igre

Nezvanična olimpijada amaterskog sporta
Zahvaljujući manifestaciji MOSI, tokom pola stoljeća, mali su gradovi, najčešće nerazvijeni i siromašni, dobijali vrijedne sportske objekte i tako barem dobili šansu da postignu zapaženije sportske rezultate. Negdje se to potvrdilo kao izvanredna investicija.

Međurepubličke omladinske sportske igre (MOSI) _ 004

Međuopćinske omladinske sportske igare (MOSI), najveća amaterska sportska manifestacija u Jugoistočnoj Evropi, svečano će biti otvorena 5.jula u Pljevljima. Definitivno je potvrđeno da će na 54. smotri sportske mladosti sa tromeđe Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine učestvovati reprezemtacije 32 općine, a među njima i devet gradova iz BiH : Višegrad, Rudo, Goražde, Rogatica, Sokolac, Čajniče, Foča, Kalinovik i Novo Goražde.

Međurepubličke omladinske sportske igre (MOSI) _ 003

Takmičenje će se odvijati u 15 sportskih disciplina: fudbal, košarka, odbojka, rukomet, atletika, šah, planinarstvo, ribolov, odbojka na pijesku, streljaštvo, stoni tenis, tenis, biciklizam, karate i mali fudbal.

Međurepubličke omladinske sportske igre (MOSI) _ 001

Iz historije MOSI
Sedme Omladinske sportske igre koje su održane u Pljevljima od 04 – 07. avgusta 1960. bile su prve u kojima je jedan grad iz Crne Gore bio domaćin. Bila je to i prva velika sportska manifestacija od završetka rata 1945. godine u Pljevljima koja je okupila oko 800 sportista sa Tromeđe iz 14 gradova. Igre je na Trgu 13. Jul , svečano otvorio drug Džemail Adžo Selmanović, član OK SK Pljevalja
1966. Godine, Pljevlja će po drugi put biti domaćin MOSI, na kojima je oboren rekord po broju opština (16) koje su poslale svoje takmičare. Nisu učestvovali Priboj i Novi Pazar, dve najkvalitetnije ekipe igara, pa je domaćinu olakšan posao sveukupnog pobednika. Počinje se govoriti o “tromeđi bez međa”.

Međurepubličke omladinske sportske igre (MOSI) _ 002

MOSI 1991. godine u Foči
U Foči se skupilo 550 najupornijih iz 17 gradova. Tajib Lojo, predsjednik SO Foča će naglasiti da “politiku ne treba miješati sa sportom”. Sа tih, ispostavit će se posljednjih MOSI “Bratstvo jedinstvo” iz Foče 1991. godine bit će upućena i poruka jugoslavenskoj javnosti u kojoj je između ostalog rečeno da se “i u ovako teškim i sudbonosnim prilikama, zahvaljujući sportu, možemo bratski i prijateljski družiti i viteški nadmetati, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost…” Učesnici igara u Foči jedni su drugima poručili: “Vidimo se dogodine u Novoj Varoši.”

priredio:Kenan Sarač

fotografije: flickr ekranportal13/fb PutnikNamjernik

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s