ublehaši : banke i telekom  operateri u BiH ne smiju uzimati JMBG i kopiju osobne iskaznice/lične karte

kršenja Zakona o zaštiti osobnih podataka _ 001

Sva tri telekomunikacijska operatera u BiH i dalje krše Zakon o zaštiti osobnih podataka jer od građana, svojih klijenata, prilikom potpisivanja ugovora o pružanju usluga zahtijevaju davanje jedinstvenog matičnoga broja, a u brojnim slučajevima i presliku/fotokopiju osobne iskaznice/lične karte.

Kako u svom godišnjem izvješću napominju iz Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH, navedeni pravni subjekti, odnosno telekomunikacijski operateri, po najnovijim propisima, ne trebaju uzimati od građana jedinstveni matični broj ili presliku/fotokopiju osobne iskaznice/lične karte jer to nisu bitni elementi ugovora. Po njima je dovoljno obaviti samo identifikaciju korisnika usluga pregledom osobne iskaznice/lične karte, a svi ostali postupci spadaju u kategoriju kršenja Zakona o zaštiti osobnih podataka. Tek na temelju prikupljeriih podataka mogu se od drugih institucija tražiti i drugi podaci o korisniku usluge, u drugim postupcima, kao što je onaj naplate usluge sudskim putem.

Također je rečeno komercijalnim bankama na prostoru BiH kako nemaju pravo uzimati jedinstveni matični broj i presliku/fotokopiju osobne iskaznice/lične karte od građana koji preko svog tekućeg računa plaćaju usluge, poput plaćanja komunalnih usluga, električne energije, vode…

Banke dublji uvid u osobne podatke građana – klijenata mogu tražiti samo kad se obavlja transakcija na račun koja je veća od 30.000 maraka jer je tako propisao Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih skupina.

Zadiranje banaka, mikrokreditnih organizacija, osiguravajućih društava, tvrtki u kojima radnici primaju plaću ili ureda porezne uprave ili pak sudova u bilo kakvu privatnost građana za godinu dana trebalo bi biti stvar prošlosti. Naime, vlasti u BiH moraju napraviti cijelu platformu za primjenu nove uredbe o zaštiti osobnih podataka čija se provedba očekuje tijekom 2018. godine i koja propisuje novu regulativu svim organizacijama koje vrše obradu i zaštitu te prijenos osobnih podataka građana EU, ali kako i BiH želi biti članica te organizacije, i ona će morati provesti tu uredbu.

Nedavno se na sastanku Povjerenstva za informatičku sigurnost Udruženja banaka BiH razmatralo uredbu 2016/679 objavljenu u Službenom listu EU, a tiče se informatičke obrade i zaštite osobnih podataka te slobodnog kretanja takvih podataka i stavljanja izvan snage smjernice 95/46/EZ, a na kojem je zaključeno kako se ta regulativa posredno odnosi i na banke u BiH.

Zbog svega spomenuto Povjerenstvo, kako je službeno priopćeno, predložilo pokretanje inicijative prema mjerodavnim ministarstvima u cilju ažuriranja bh. regulative koja se odnosi na obradu i zaštitu te korištenje osobnih podataka tim prije jer je postojeća regulativa temeljena na smjernici koja je stavljena izvan snage. Na sjednici se razgovaralo i o DLP-u (Data Loss Protection), sprečavanju curenja povjerljivih podataka i potrebi unapređenja klasifikacije podataka unutar banke.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s