Uspavanka za Reufa B. i Ivanku H.C.B. _ 002

VIDEO / Raskrinkani: Famozni NDI privatna je prćija Reufa Bajrovića i gospođe mu Cvetković
Što se promijenilo pa je NDI okrenuo leđa dojučerašnjem favoritu SDP-u i okrenuo se Komšiću i njegovom političkom projektu?
Posljednjih nekoliko dana po političkim kuloarima prepričava se najnovije istraživanje javnog mnijenja koje je realizirala nevladina organizacija Nacionalni demokratski institut. Prema njihovom istraživanju Željko Komšić pobijedio bi na izborima, baš kao i Milorad Dodik i to vrlo ubjedljivo.

Nacionalni demokratski institut nevladina je organizacija koja neprikriveno i obilato podržava dvije partije u BiH – SDP u Federaciji BiH i SNSD u Republici Srpskoj. Pred svake izbore tijekom nekoliko posljednjih izbornih ciklusa NDI je financirao različite trening programe za aktiviste SDP-a i SNSD-a, a na ove treninge 2010. godine NDI je potrošio skoro puni milijun dolara.

Uspavanka za Reufa B. i Ivanku H.C.B. _ 004

Naravno, NDI je i na druge načine nastojao doprinijeti pobjedi svojih favorita – SDP-a i SNSD-a.Pored ostalog, provodio je i istraživanja javnog mnijenja u kojima su po pravilu uvijek pobjeđivale dvije partije – SDP i SNSD.

U istraživanju javnog mnijenja pred parlamentarne izbore 2006. godine NDI je predvidio da će za člana Predsjedništva BiH Bošnjaci izabrati Sulejmana Tihića i da će kandidat Stranke za BiH Haris Silajdžić pretrpjeti težak izborni poraz. Rezultati izbora bili su upravo obrnuti: Silajdžić je odnio ubjedljivu pobjedu, osvojivši tri puta više glasova od lidera SDA Sulejmana Tihića.

Pred izbore 2010. godine NDI je predvidio da neće biti nikakve neizvjesnosti oko izbora srpskog člana Predsjedništva BiH. NDI je predvidio da će Nebojša Radmanović kao kandidat Stranke nezavisnih socijaldemokrata dobiti dvostruko više glasova od kandidata PDP-a Mladena Ivanića.Radmanović je zbilja pobijedio, ali razlika između broja glasova koje je dobio Radmanović i broja glasova koje je osvojio Ivanić ni približno nije bila tako velika kako je predvidio NDI u svojim istraživanjima. Dapače, vodila se krajnje neizvjesna utrka u kojoj je Radmanović pobijedio sa samo nekoliko stotina glasova prednosti.

Svako ranije istraživanje javnog mišljenja NDI-ja vrvi sličnim promašajima čiji je cilj da se politička javnost pred izbore senzibilizira za pobjedu SDP-a i SNSD-a. Ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg bismo sada trebali povjerovati predviđanjima NDI-ja, jer su sva njihova istraživanja bila čisti, ali sračunati promašaji.

Doduše, nešto se ipak promijenilo u međuvremenu.

Favorit NDI-ja au Federaciji BIH više nije SDP nego Demokratska fronta Željka Komšića. Prema predviđanjima NDI-ja, Komšićeva partija na narednim izborima osvojit ubjedljivo najviše bošnjačkih glasova, a lider ove partije Željko Komšić, prema nalazima NDI-a, uživa više povjerenja među Bošnjacima nego Izetbegović, Lagumdžija i Radončić zajedno!

Stoji činjenica da Bošnjaci vole Komšića i da mu vjeruju, no NDI je ipak malo pretjerao.

Što se promijenilo pa je NDI okrenuo leđa dojučerašnjem favoritu SDP-u i okrenuo se Komšiću i njegovom političkom projektu?

Ovaj salto mortale može se objasniti samo činjenicom da je siva eminencija NDI-ja Reuf Bajrović napustio redove SDP-a i da je odlučio podržati Komšićevu Demokratsku frontu. Bajrović ima ogroman utjecaj na raspodjelu novca nevladinim organizacijama. To radi preko svoje nevjenčane supruge Ivane Howard Cvetković, s kojom živi u Washingtonu. Ivana Cvetković sudjeluje u raspodjeli novca moćnog NED-a koji financira nevladine organizacije u jugosistočnoj Europi iu BiH. Stalni abonent NED-a je upravo NDI. Evo i konkretnih dokaza:

NDI ili Nacionalni demokratski institut u dvije tranše od NED-a, točnije Ivane Cvetkvić ili Howard dobio je skoro milijun dolara, prva tranša iznosila je 425 tisuća, a druga 545 tisuća dolara. Među organizacijama koje financira NED je i organizacija “Zašto, ne” koja je 2010. godine dobila također više stotina tisuća dolara.
B.A.

Pogledajte video.
Ko je NDI i kakve analize radi

_ _ _ _ _

Uspavanka za Reufa B. i Ivanku H.C.B. _ 003

Reuf Bajrović
Reuf Bajrović je rođen 13. jula 1977. godine. Bio je dugogodišnji član SDP-a BiH i blizak saradnik Zlatka Lagumdžije, kojeg je napustio 2011. nezadovoljan ponuđenom ministarskom foteljom, te se nakon osnivanja Demokratske fronte priklonio Demokratskoj fronti i Željku Komšiću, nakon pokušaja preuzimanja DF-a zajedno sa Suljagićem je izbačen iz DF-a, nakon čega su formirali novu stranku Građanski savez koja postoji samo virtualno na društvenim mrežama na kojima se Bajrović i Suljagić svakodnevno pojavljuju sa svojim pompeznim saopćenjima.
Magistrirao je evropske integracije na Univerzitetu u Bolonji i ljudska prava na Univerzitetu u Sarajevu. Diplomirao je političke nauke na Univerzitet u Luewilu. Živi na relaciji Washington – Sarajevo.
Reuf Bajrović je predsjednik Instituta za nove demokratije u Washingtonu. Prethodno je radio kao savjetnik za SDPBiH, te kao konsultant za vodeće međunarodne institucije kao što su International Republican Institute, National Democratic Institute, JICA, DFID, GIZ, EC, Friedrich Ebert Stiftung i slično.
Tajna viskog ugleda koji Bajrović uživa među tzv. ljevičarima je njegova mogućnost lahkog pribavljanja amerčih donacija i svake druge podrške za tzv. nevladni sektor preko supruge Ivane Cvetković – Bajrović koja je voditeljica programa američkog NED-a za Evropu, gdje vodi programe za demokratsku asistenciju u Jugoistočnoj Evropi. Zahvaljujući Ivani Cvetković – Bajrović stotine hiljada dolara su se slivale u nevladine organizacije NDI-Bajrović, Zašto ne? i Istinomjer-Darko Brkan, CCI-Adis Arapović, koje su glavne zvijzde medija u BiH i glavni promotori nove Bajrovićeve i Suljagićeve virtuelne stranke.
A.M.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s