Ismet U. Šehibrahimović : Snagom vjere do savršenstva duše

Snagom vjere do savršenstva duše _ 003Snagom vjere do savršenstva duše _ 004Snagom vjere do savršenstva duše _ 005Snagom vjere do savršenstva duše _ 006Snagom vjere do savršenstva duše _ 007Snagom vjere do savršenstva duše _ 008Snagom vjere do savršenstva duše _ 009

izdavač: Starješinstvo IZ u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji, Sarajevo,1984.,str.159,.

Snagom vjere do savršenstva duše _ 002

_ _ _ _ _

Munir Gavrankapetanović (pseudonim Ismet U. Šehibrahimović)
Munir Gavrankapetanović rođen je u Sarajevu 14. juna 1928.godine, preselio na bolji svjet 16.01.1999. godine. Bio je istaknuti vođa Mladih muslimana.

Rahmetli Munir Gavrankapetanović rođen je u Sarajevu 14. juna 1928.godine, preselio na bolji svjet 16.01.1999. godine ili 28. ramazana 1410 godine. Otac mu je Ismet-beg, a majka Ismeta-hanuma rođena Kapetanović iz Vitine. Porodica Gavrankapetanović je porijeklom iz Počitelja na Neretvi.

Osnovnu školu i gimnaziju Munir Gavrankapetanović završio je u Sarajevu. Petnaestog juna 1943.godine pristupio je organizaciji „Mladi Muslimani“.

U septembru 1947.godine upisao se na Građevinski fakultet u Zagrebu. Dvadeset i petog maja 1949.godine uhapšen je zbog učešća u organizaciji „Mladi Muslimani“. U toku istrage bio je podvrgnut teškoj torturi. U oktobru 1949.godine na Okružnom sudu u Sarajevu u grupi sa Dževadom Čurčićem, studentom medicine i Zuhdijom Nuhovićem, studentom agronomije, osuđen kao drugooptuženi na osam godina lišenja slobode sa prinudnim radom i gubitkom građanskih prava u trajanju od dvije godine.

U aprilu 1951. godine zadobio je teške tjelesne povrede u montiranoj željezničkoj nesreći pri transportu zatvorenika iz Zenice u Sremsku Mitrovicu. Odlukom Prezidijuma Narodne Skupštine FNRJ iste godine zajedno sa Nuhovićem oslođen daljnjeg izdržavanja kazne. Uslijed ranjavanja uslijedile su komplikacije. Poslije boravka u nekoliko bolnica i lječilišta stanje se popravilo, ali je ostala hronična upala meningijalnih opni. 1958.godine diplimirao je na Građevinskom fakultetu u Sarajevu.

Specijalizirao iz oblasti sanitarna hidrotehnika u Parizu i Strasbourgu 1956/66 godine. 1958.godine se oženio u u braku dobio dva sina i jednu kćerku.

Od 1960.godine pa nadalje hronična upala meningijalnih opni se rasplamsava, što postepeno dovodi do potpune nepokretnosti. Od izlaska iz zatvora, sve do jeseni 1988.godine, neprekidno bio izvrnut raznim vrstama maltretiranja od komunističke policije.

Objavio je slijedeće knjige:

1.“Snagom mjere do savršenstva duše“ (pod pseudonimom Ismet U. Šehibrahimović – sedam izdanja na bosanskom i jedno na albanskom jeziku)
2. „Na putu utjehe i nade“ (pseudonim Ismet U. Šehibrahimović)
3. „Oprosni hadždž” (inicijali M.G.)
4. „U plamenu kušnje“ (tri izdanja na bosanskom i jedno na turskom jeziku)
5. „Problem abortusa“ (pobačaja) – dva izdanja
6. „Vjerom do savršenstva duše“ (prošireno izdanje knjige „Snagom vjere do savršenstva duše“)
7. „Zapisni iz opkoljenog ali nepokorenog Sarajeva“
8. „Život i smrt na putu istine našeg rahmetli Nusreta“ (brošura urađena uz pomoć saradnika)
U ilegalnom časopisu organizacije „Mladi Muslimani“ „Mudžahid“ objavio četiri rada. U islamskim časopisima i listovima „Takvim“, „Zemzem“, „Islamska misao“, „Mualim“, „Sumejja“ „Islamski Preporod“) objavio je 51 rad.

Iz oblasti hidrotehnike i građevinarstva objavio 16 stručnih radova u časopisima „Vodoprivreda“, „Ceste i mostovi“, „Ribarstvo Jugoslavije“, „Život i zdravlje“. U okviru Zavoda za vodoprivredu objavio brošuru „Projektovanje šaranskih ribnjaka“. Rad „Opskrba vodom u Bosni i Hercegovini u doba vladavine Osmanskih Turaka“ u pripremi za štampu izgorio u aprilu 1992. godine prilikom četničke agresije na Sarajevo u Zavodu za vodoprivredu.

Obavio hadždž 1994. godine. Cijelo vrijeme rata se nalazio u opkoljenom Sarajevu.

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s