Zaboravljeno voće _ 003

Riječ šânduda (u Bosni uobičajeno šâmdud) arapsko-turskog porijekla: “(Sam dudu – šamski dud; vrsta duda porijeklom iz Šama; Šâm – Sirija, Damask.

Zaboravljeno voće _ 008

Dudovi ili murve ili šandude je biljna izumiruća vrsta o kojoj, nažalost, svjedoče samo rijetki. Ne znam tačno gdje sam pročitao o nekadašnjim plantažama dudova, raširenim u istočnoj Bosni, više prema njenom sjevernom dijelu, ali znam da sam o dudovima u Foči pročitao u Povijest i umjetnost Foče na Drini od ing. Alija Bejtića.

Još god. 1878. bilo je pedesetak kuća u Foči, koje su gajile svilenu bubu, a svaka takva kuća imala je u avliji dud, koji je svilcu davao hranu, i smatrala se vrednijom i imućnijom. Kad se ko u Foči htio ženiti, pričaju i danas stariji ljudi, prvo su pitali s djevojčine strane, ima li momak pred kućom dud, što ima značiti, je li kuća radina i imućna. (Ing. Alija Bejtić: Povijest i umjetnost Foče na Drini,Naše starine III – 1956 i Naše starine IV – 1957)

Zaboravljeno voće _ 007

Dud ili murva je pomalo zaboravljeno, ali ukusno voće, koje raste pojedinačno posađeno ili samoniklo. U našim krajevima nalazimo crnu, crvenu i bijelu sortu, dok ih u svijetu postoji oko sto. Od svih je sorti najaromatičniji crni dud.

Ovaj plod raste na istoimenom listopadnom stablu iz porodice Morus, čije je lišće poznato kao hrana dudovog svilca. Vergilije je za dud napisao da je najpametnija biljka, jer zadnja propupa čekajući toplo vrijeme. Nekoć je u dolini Neretve drvo duda bilo jako cijenjeno za izradu bačvi. Dud se uzgaja i radi pribavljanja svile od dudovog svilca.

Zaboravljeno voće _ 005

Sastav i ljekovitost duda
Plodovi duda sadrže slobodne organske kiseline (limunska i jabučna), vitamine C, B, K, A, i E, željezo, kalij, mangan i magnezij, pektine i druge korisne tvari. Posjeduju veliku količinu antioksidansa antocijanina. Stručnjaci tvrde da dud zaslužuje biti uvršten u superhranu, jer sprječava starenje organizma i pomaže kod mnogih bolesti. U liječenju se koriste plodovi, listovi i kora.

Zaboravljeno voće _ 001

Crni dud
Ljekovita svojstva crnog duda zaista su brojna. Crni dud se u narodnoj medicini koristi protiv upale mokraćnih kanala, bolesti usne šupljine i grla, epilepsije, depresije, nesanice, vrtoglavice te kod ugriza buba i zmija. Svježi nedozreli dudovi primjenjuju se protiv proljeva, a zreli kao blag laksativ. Njihov sok dobar je i za lakše iskašljavanje, znojenje i mokrenje te za ispiranje kod upala grla i usta. List crnog duda poznati je pučki lijek za snižavanje i regulaciju šećera u krvi pa se često primjenjuje u čajnim mješavinama za dijabetes.

Zaboravljeno voće _ 009

Bijeli dud
Bijeli dud ima veliku primjenu u kozmetici. Nalazi se u sastavu mnogih kozmetičkih preparata za izbjeljivanje kože, uklanjanje mrlja i pjega, jer sadrži inhibitore koji smanjuju sintezu melanina. Također se upotrebljava u sastavu preparata protiv starenja kože, za tretman kože oko očiju, za toniziranje i čišćenje lica.

U liječenju se koristi slično kao i crni dud.Zabilježeno je i da djeluje kod artritisa, očnih bolesti, slabosti organizma i za opuštanje nervnog sustava. Po Jonathanu Hartwellu, autoru knjige “Biljke protiv raka”, sok bijelog duda može pomoći kod tumora grla. Ako ste u prilici, jedite obje vrste duda, jer ćete od njih izvući brojne blagodati.

Zaboravljeno voće _ 004

Kora duda
Još od vremena Dioskorida gorka kora korijena duda koristi se kao lijek protiv crijevnih parazita, naročito trakavice. Kora liječi bolesti crijeva, želuca, dispepsiju te pomaže kod trovanja hranom, alkoholom i gljivama. Prah dobiven od kore duda upotrebljava se izvana u obliku melema za brže zarastanje rana, a uvarak od kore pije se protiv povišenog krvnog tlaka.

Zaboravljeno voće _ 002

Ljekovita svojstva duda:
– pomlađuje organizam
– tjera parazite
– reguliše nivo šećera u krvi
– smanjuje rizik od degenerativnih bolesti
– jača bubrege
– čisti jetru
– pomaže kod zatvora
– poboljšava krvnu sliku
– ublažava simptome gripe i prehlade
– pomaže kod trovanja hranom, alkoholom, gljivama
– sprječava nastanak sijedih vlasi
– ubrzava zarastanje rana
– koristi se protiv visokog tlaka

Zaboravljeno voće _ 006

Drvo je do 20 metara visoko sa okruglastom, bogatom krošnjom. Kora je duboko ispucala. List je širokojajast, nazubljenog oboda. Složeni plod je cvat srasla u jedno plodište, dudinju (nalik kupini), slatkog ukusa, bez izražene arome i kiselosti te široke palete boja – od bijele, ružičaste, crvene, crvenocrne, crnoljubičaste do crne u zavisnosti od vrste.

Sadi se duž puteva, po parkovima, ivicama parcela, oko vinograda, po dvorištima.  Doživi do 250 godina starosti.

 

priredio:Kenan Sarač

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s