Međed u Ljubinju: Požar zapaljen u Federaciji BiH

Adio pameti : Izjava diektora Uprave Civilne zaštite republike srpske izvjesnog Mile Međeda, da požare u republici srpskoj, tačnije Istočnoj Hercegovini, namjerno podmeću osobe iz Federacije BiH.
Direktor Uprave Civilne zaštite republike srpske izvjesni Mile Međed rekao je da je u proteklih pet dana opožareno 20 odsto teritorije opštine Ljubinje, a zbog neadekvatne i vrlo loše opremljenosti ovdašnjih vatrogasaca pretrpljene su velike štete.

On je ukazao da je požar velikih razmjera došao iz Federacije BiH i da je poznato da su dva lica na tom području zapalila vatru, ističući da se hitno moraju rješavati takve stvari.

KOMENTAR

Požari u Hercegovini otvorili su mnoga pitanja. Zašto nemamo vatrogasnu eskadrilu? Zašto nemamo kanadere? Zašto nemamo letjelice za gašenje požara? Trenutno objašnjenje je da je to sve preskupo. Međutim, s druge strane, skupi nisu izleti, obuke, korištenje opreme u privatne svrhe…

komentar

Požari koji su zahvatili Ljubinje i Hercegovačko-neretvanski Kanton posljednjih dana stvaraju ogromne probleme vatrogascima, koji imaju velikih poteškoća sa gašenjem vatre. Bosna i Hercegovina jedina je država u regionu, koja još uvijek nema osposobljenu vatrogasnu eskadrilu, kanadere, ni letjelice za gašenje požara.

Vijeće ministara je prošle godine usvojilo studiju, kojom se predviđa nabavka letjelica za gašenje požara. Međutim zastalo je na entitetskim nivoima. “Problemi” su bili: Ko bi plaćao pilote? Ko bi upravljao avionima? Kako bi se održavali? Ko bi bio vlasnik?

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s