Objavljeno: 06.06.2012
12 novih dobara proglašeno nacionalnim spomenikom BiH
17362826421_ac1ffd3d46_b
Most stradanja – Željezni most princa Karla u Foči – nacionalni spomenik BiH

Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH proglasila je novih 12 dobara nacionalnim spomenikom BiH. Riječ je o arheološkom lokalitetu Mekota u Gornjim Rakanima, povijesnom području Ostrovica, Ostrovački grad u Bihaću, historijskom području nekropola sa stećcima i nišanima u Faletićima, općina Stari Grad, historijskom području Zmajevac, općina Čelinac, graditeljskoj cjelini Samostan sv. Bonaventure u Visokom, mjestu i ostacima historijske građevine filijalna crkva Blažene Djevice Marije u Bosanskoj Krupi, historijskom području – harem u Šabićima Grahovu, općina Velika Kladuša, Željezni most princa Karla u Foči, historijskom spomeniku – Narodno pozorište RS-a u Banjoj Luci te historijskom spomeniku – zgrada “Turski sud” u Ribnici.

“Komisija je razmatrala 14 prijedloga za proglašenje nacionalnim dobrom te za dva prijedloga donijela negativne odluka, odnosno, ustanovila da ne zadovoljavaju kriterije za proglašenje nacionalnim spomenicima. Radi se o zgradi nekadašnje škole u Rankovićima i objektu carinarnice u Kreševu”, kazala je na konferenciji za novinare upriličenoj nakon sjednice Komisije, predsjedavajuća Komisije Amra Hadžimuhamedović.

U proteklih deset godina, Komisija je donijela 806 odluka, od toga 679 pozitivnih i 127 negativnih odluka.

“BiH u ovom trenutku ima 679 dobara oda najvećeg nacionalnog značaja, a podaci o ovim spomenicima su arhivirani i dostupni svim zainteresiranim”, kazala je Hadžimuhamedović.

Komisija je danas razmatrala i izvještaje o stanju 69 ugroženih spomenika te zaključila da je stanje istih u značajnoj mjeri popravljeno.

Shodno ovome, Komisija je s Liste ugroženih nacionalnih spomenika skinula tri spomenika: Crkvu sv. Nikole u Trijebnju, općina Stolac, Zgradu finansija u Jajcu te Muzejsku zbirku i bibliotečki fond franjevačkog samostana Duha svetoga u Fojnici.

Hadžimuhamedović je istakla da su ovi spomenici primjer skrbi nadležnih FBiH za kulturno-historijsko naslijeđe.

Komisija je donijela i zaključak o upućivanju zahtjeva Vladi FBiH, Vijeću ministara BiH kao i kantonalnim i gradskim vlastima da osiguraju neophodna sredstva za provođenje odluka Komisije radi zaštite nacionalnog spomenika, pokretnog dobra – filmskog materijala Kinoteke BiH u Sarajevu.

(FENA)

***********
objavljeno:28.03.2012.
Piše: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je na svojoj 53. sjednici razmatrala više dosjea o većem broju spomenika te donijela odluku o proglašenju još 13 dobara nacionalnim spomenicima BiH.

Amra Hadžimuhamedović (Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)

Kako je medijima kazala Amra Hadžimuhamedović, predsjednica Komisije, to je do sada ukupno 666 odluka kojim su nacionalna dobra proglašena spomenicima.

“Radi se o različitim vrstama pokretnog i nepokretnog naslijeđa, u koje se ubrajaju graditeljske cjeline i historijska područja. Osim toga, Komisija je donijela i 125 negativnih odluka, jer određena dobra nisu zadovoljavala uvjete da budu proglašena spomenicima od najvećeg značaja za BiH”, istakla je Hadžimuhamedović.

Dobra koja su posljednjom sjednicom Komsiije proglašena nacionalnim spomenicima su Grobljanska cjelina – Harem u Jablanici, Nekropola žrtvama fašizma u općini Novi Travnik, Nekropola stećaka na lokalitetu Ravnice u Konjicu, Nekropola stećaka na lokalitetu Kose u Kreševu, Gradska galerija u Bosanskom Novom, kuća Ibre Alagića u Cazinu, zgrada drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a u Sanskom Mostu, harem Musala u Gradišci, harem i dva šehidska nišana u Slapovićima u Srebrenici, most na Viševskom potoku u Dolovima u općini Rudo, stambeno naselje Crni Vrh u Općini Centar Sarajevo, stambeno-poslovni objekt Vakufa Hovadža Kemaludina u općini Centar Sarajevo, Crkva brvnara posvećena svetom Nikoli u Banjoj Luci.

*********
priredio:Kenan Sarač
Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s