Medjurjecje _ 23_04_2014__103433

Ibro Germović ističe da se ponekad čudi samome sebi da je ikako u pameti: Svi govore kako su povratnici najveća briga društva, a njegov slučaj pokazuje suprotno.
Kome o našim nevoljama išta reći kada ovdje, u Foči, pomoć dobijaju samo poslušnici zvanične politike iz Sarajeva, pita se Lutvo Šukalo.
Da li je u pravu Fočak Ibro Germović kada kaže da on živi ni na nebu ni na zemlji?

Medjurjecje _ 23_04_2014__103306

“U pravu je. Čovjek stvarno nema gdje da živi. Što je najapsurdnije, ne može ni prići svojoj neuslovnoj kućici. Ali, kome to reći kada ovdje, u Foči, pomoć dobivaju samo poslušnici zvanične politike iz Sarajeva”, tvrdi nam Lutvo Šukalo, koordinator lokalne vlasti u Foči i tamošnjih povratnika.
No, kakav je njegov “rejting” kod te politike, odnosno koliko on koordinira, najbolje govori ovaj primjer:

Tužba Opštini
Kada je nedavno u Foču dolazio federalni ministar za izbjeglice i raseljena lica dr. Edin Ramić da bi se susreo s povratnicima, Šukalo uopće nije pozvan na taj sastanak!
Da li mu je lakše ako zna da nije pozvan ni Izet Kundo, aktuelni “alfa i omega” fočanske povratničke priče?!

Focca _Medjurjecje 5 _ 13032014 _0105

Dakle, prije sedmicu predstavnici pomenutog federalnog ministarstva i Opštine Foča potpisali su sa sedam Bošnjaka ugovore o donaciji građevinskog materijala za sanaciju njihovih stambenih objekata i obnovu jedne kuće po sistemu ključ u ruke. U zvaničnoj informaciji iz Opštine stoji da je vrijednost donacije 120.000 KM, a sredstva obezbjeđuje pomenuto ministarstvo.

Ibro Germović nije na spisku nedavno doniranih niti se uopće nalazi na njemu. Konkurisao je na javni poziv Ministarstva, ali nije prošao. Uzalud se žalio!

“Ispada da je moj stambeni slučaj riješen”, govori Germović, u šta smo se i sami nedavno uvjerili.

FMROI  015

Koga god smo od donatora zvali, svi su nam rekli da je Germović već jednom dobio sredstva i za njih je on završena priča.

Nikoga se, očito je, ne tiče to što je istina nešto drugo. A šta?

zlocinci -pomracenje uma u foci  005

Usred centra Foče nalazi se mali stambeni objekat. Spolja gladac. Kućica kao u bajci o patuljcima, od 27 kvadrata, oko nje trava. Unutra, jadac. Ni mokrog čvora ni kupatila. Ima nešto još interesantnije i za Ibru još pogubnije.

Svojoj kućici ne može ni prići, jer su opštinari prodali okolnu zemlju ne vodeći računa o pravu na prolaz, koji je Ibri zagarantovan po svim rezolucijama i konvencijama svijeta.

Dugo bi sada trebalo objašnjavati kako je do toga došlo, ali kako za komplikovane priče niko nema ni vremena ni strpljenja, bitno je to da Ibro nema riješen stambeni problem.
WC i banja su mu bili napravljeni u sedam kvadrata kuće, koje je on samoinicijativno dogradio na predratni objekat. No, kako u našoj državi sve mora biti po zakonu, tih sedam kvadrata su mu opštinari srušili i on tako ostade i bez WC-a i bez banje.

Kome god se potom obratio za pomoć, svi ukucaju Ibrino ime u kompjuteru i odmahnu rukom: Pa, ti si dobio donaciju!

zzalite se upravi vodovoda  _ 175

Germović kaže da je on zbog svega šta mu se dogodilo podnio krivičnu prijavu protiv nadležne opštinske službe. Nikakav odgovor nije stigao iz trebinjskog tužilaštva.

“Rekli su mi da tužim Opštinu, što sam i uradio. A znate i sami kako se ovdje završava svaki sudski postupak u kojem je Bošnjak oštećena strana”, govori Germović, koji bi bio sretan kada bi dobio makar građevinski materijal, pa da na porodičnom zemljištu u Miljevini, nedaleko od Foče, sebi osigura dom.

No, i tome su se usprotivili činovnici, našli to da Ibro prije rata na Miljevini nije živio i presudili: Ne može!

I Oslobođenju je isto objašnjeno u nekoliko NVO kada smo se raspitivali za mogućnost da ovaj Fočak dobije donaciju.

“Neko nije dobio ništa, a ispalo bi da je Germović dobio dva puta”, rekli su nam u međunarodnoj organizaciji koja implementira projekte povratka u istočnu Bosnu.

“Činovnike ne zanimaju činjenice. Briga njih kakva je moja kućica niti to što joj ne mogu prići. Njima je važno samo ono šta piše na papiru”, kaže Ibro, dodatno ogorčen time što su i najnovije donacije federalnog Ministarstva za izbjeglice namijenjene, tvrdi, prije svega onima kojima kuće služe samo preko vikenda.

Germovićevu nevolju dobro razumije Izet Kundo, koji, kako rekosmo, takođe, nije ni znao za dodjelu posljednje donacije federalnog Ministarstva.

FMROI  014

Na drugoj strani

“Nisam konsultovan, a u Udruženju imamo sve podatke. Niko me ni ne upita da li ti ljudi stvarno žive u Foči, ima li neko preči od njih. Ispada da to nije ni važno. U Foči je, kada smo mi, Bošnjaci, u pitanju, jednoumlje na svakom koraku. Misliš li svojom glavom, ne valjaš. Dakle, i ja ne valjam i vlast me ne zove na svoje skupove. Čujem da hoće i da me smijene, sakupljaju čak neke potpise. U jednom su u pravu, vlast i ja nismo na istoj strani. Eto, za nju je Ibro riješen slučaj, a za mene nije. Pokušao sam putem nekih organizacija i sam da pomognem ovom čovjeku i, taman kada su se našli oni koji bi mu dozidali to što nema, kupatilo, mokri čvor, opštinari nisu dozvolili nikakvu gradnju. Kao, nije po projektu! A jeste sve ono što se posljednjih godina izgradilo u neposrednoj blizini te kućice”, ciničan je Kundo.

Medjurjecje _ 23_04_2014__103433

Lutvo Šukalo tvrdi da mnogi od onih sa rang-liste federalnog Ministarstva nisu istinski povratnici.

“Među njima je najviše onih s kućama u Sarajevu, koji u Foču dolaze s vremena na vrijeme. Užasno je to, ali sva politika o Fočacima Bošnjacima se vodi u Sarajevu. Nas u lokalnoj zajednici niko ni za šta ne pita”, ističe Šukalo, kojem je, kaže, neprijatno zato što zna da Germović i njega smatra jednim od krivaca što je bez krova nad glavom.

“A i ja sam nemoćan”, tvrdi Šukalo, bivši predsjedavajući SO Foča.
Kakvu moć mogu imati drugi Bošnjaci u Foči? Kundi je još jedina nada OSCE.

“Iz njihove kancelarije su obećali podržati Ibru”, kaže Kundo.

Medjurjecje _ 23_04_2014__103227

Ibro Germović ističe da se ponekada čudi samome sebi kako je ostao u pameti. U Miljevini on ima dva plastenika i nekoliko ovaca i stvarno želi živjeti u tom kraju.

Ko će mu pomoći? Povratnici, i sami između sebe podijeljeni po stranačkim i ko zna kojim drugim šavovima, sigurno neće.

EDINA KAMENICA
OSLOBOĐENJE,nedjelja,16. juli 2017.

fotografije:flickr ekranportal13/fb PutnikNamjernik

_ _ _ _ _

Zarad gradnje stambene zgradeFočanske vlasti otele zemlju prognanom Bošnjaku _ 053

Zarad gradnje stambene zgrade Fočanske vlasti otele zemlju prognanom Bošnjaku

Fočak Kenan Sarač godinama se bori s lokalnim vlastima u Foči, koje su odlučile bespravno graditi stambenu zgradu na njegovoj zemlji. Fočanske vlasti su ovih dana odlučile ukloniti ostatke u ratu devastirane Saračeve kuće, a da Sarač ne dobije nikakvu naknadu.

”Tražio sam da mi daju neko obeštećenje, da mi isplate novac ili da mi daju stan u toj zgradi koja treba da se gradi na dijelu moje parcele, ali vlasti su to odbile”, kazao je razočarani Sarač.

Ipak, općinske vlasti su mu iznijele neprimamljivu i mizernu ponudu.

”Nude mi da na preostalom dijelu moje parcele mogu sagraditi manji objekt od vlastitih sredstava”, dodao je Sarač.

Tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine sa prostora Foče protjerano je kompletno bošnjačko stanovništo, a njihovi domovi su porušeni ili oduzeti. Istraživačko dokumentacijski centar objavio je da je 2.805 osoba nestalo ili je smaknuto tokom protjerivanja bošnjačkog stanovništva iz Foče od 1992. do 1995. godine.

Pored vlastite kuće, koja je tokom posljednjih sukoba u BiH uništena, a Sarač je zajedno sa ostalim bošnjačkim stanovništvom prognan iz Foče. On je sada podstanar u Sarajevu, gdje živi sa maloljetnom kćerkom.

On kaže da se pokušao dogovoriti sa lokalnim vlastima u Foči, ali da je u cijelom slučaju izmanipulisan. Prethodno je dao saglasnost da fočanske vlasti mogu ukloniti njegov ruševni objekt i graditi zgradu na dijelu njegove atraktivne parcele, ali je zauzvrat tražio obeštećenje. No, obeštećenje je izostalo, koje Sarač ne može dobiti ni nakon nekoliko godina pravne borbe.

Sarač dodaje da je zaštitu pokušao tražiti na nekoliko adresa u BiH, kao i kod ombudsmana za ljudska prava, ali problem još nije uspio riješiti. Novca za daljnju pravnu borbu sa vlastima u Foči nema.

Zarad gradnje stambene zgradeFočanske vlasti otele zemlju prognanom Bošnjaku _ 054

 

 

_ _ _ _ _

Foča: Kako dobiti donaciju za obnovu kuće u centru grada u Foči?
https://focanskidani.wordpress.com/2015/12/09/foca-kako-dobiti-donaciju-za-obnovu-kuce-u-centru-grada-u-foci/

_ _ _ _ _

FOČA – povratnici najveća briga društva : GDJE ZAVRŠAVAJU DONACIJE? (GLAS NARODA)
https://focanskidani.wordpress.com/2017/07/17/foca-povratnici-najveca-briga-drustva-gdje-zavrsavaju-donacije-glas-naroda/

FOČA – povratnici najveća briga društva : Donacije tek za vikendaše (foto)
https://focanskidani.wordpress.com/2017/07/16/foca-povratnici-najveca-briga-drustva-donacije-tek-za-vikendase-foto/

Foča : Povratnici dobijaju pomoć za obnovu kuća (foto)
https://focanskidani.wordpress.com/2017/07/06/foca-povratnici-dobijaju-pomoc-za-obnovu-kuca-foto/

Foča: Kako dobiti donaciju za obnovu kuće u centru grada u Foči?
https://focanskidani.wordpress.com/2015/12/09/foca-kako-dobiti-donaciju-za-obnovu-kuce-u-centru-grada-u-foci/

KO I KOGA LAŽE? I ZAŠTO?
https://focanskidani.wordpress.com/2015/09/29/ko-i-koga-laze-i-zasto/

O FOČACIMA ODLUČUJU ONI KOJI NISU IZ FOČE (foto)
https://focanskidani.wordpress.com/2017/06/18/o-focacima-odlucuju-oni-koji-nisu-iz-foce-foto/

FOČA:NEBRIGA ZA POVRATAK I NEISTINE I OBMANE O POVRATKU PROGNANIH
https://focanskidani.wordpress.com/2015/11/17/focanebriga-za-povratak-i-neistine-i-obmane-o-povratku-prognanih/

FOČA (Bastasi) : Žele nas otjerati s naše zemlje!
https://focanskidani.wordpress.com/2017/08/07/foca-bastasi-zele-nas-otjerati-s-nase-zemlje/

Semiha Borovac: NEMA ČLANSTVA U EU BEZ RIJEŠENOG PITANJA IZBJEGLIH (Kontinuirane opstrukcije iz RS-a)
https://focanskidani.wordpress.com/2017/08/07/semiha-borovac-nema-clanstva-u-eu-bez-rijesenog-pitanja-izbjeglih-kontinuirane-opstrukcije-iz-rs-a/

KO I KOGA LAŽE? I ZAŠTO?
https://focanskidani.wordpress.com/2015/09/29/ko-i-koga-laze-i-zasto/

OTVORENO PISMO SVIM MINISTRIMA I SVIM VLADAMA – VLADARIMA u BiH
https://focanskidani.wordpress.com/2015/11/04/otvoreno-pismo-svim-ministrima-i-svim-vladama-vladarima-u-bih/

Povodom javnog poziva izbjeglicama i raseljenim osobama:Ko je i kada je raspisao tender da se (s)ruše kuće Bošnjaka?
https://focanskidani.wordpress.com/2015/12/31/povodom-javnog-poziva-izbjeglicama-i-raseljenim-osobamako-je-i-kada-je-raspisao-tender-da-se-sruse-kuce-bosnjaka/

FOČANSKI FOL 13 : ТРИНАЕСТ – У ФОЧИ
https://focanskidani.wordpress.com/2015/09/19/focanski-fol-13-тринаест-у-фочи/

mrakača u FOČI:KLJUČ U RUKE???KOME???ČEMU???KOGA???ZAŠTO???da l’ smo svi ovce!?
https://focanskidani.wordpress.com/2015/10/14/mrakaca-u-focikljuc-u-rukekomecemukogazastoda-l-smo-svi-ovce/

O FOČI, ALADŽI I POVRATNICIMA
https://focanskidani.wordpress.com/2015/11/12/o-foci-aladzi-i-povratnicima/

FOČA: DOK ZA POVRATNIČKU POPULACIJU NEMA STANOVA – IMA ZA DEPORTOVANE DRŽAVLJANE BiH
https://focanskidani.wordpress.com/2015/11/09/foca-dok-za-povratnicku-populaciju-nema-stanova-ima-za-deportovane-drzavljane-bih/

FOČA : Donacije tek za vikendaše
https://focanskidani.wordpress.com/2017/07/16/foca-donacije-tek-za-vikendase/

Općinama Foča, Višegrad, Rudo…: 160.000 KM za pomoć održivom povratku izdvojila Općina Novi Grad
https://focanskidani.wordpress.com/2017/08/26/opcinama-foca-visegrad-rudo-160-000-km-za-pomoc-odrzivom-povratku-izdvojila-opcina-novi-grad/

Semiha Borovac: NEMA ČLANSTVA U EU BEZ RIJEŠENOG PITANJA IZBJEGLIH (Kontinuirane opstrukcije iz RS-a)
https://focanskidani.wordpress.com/2017/08/07/semiha-borovac-nema-clanstva-u-eu-bez-rijesenog-pitanja-izbjeglih-kontinuirane-opstrukcije-iz-rs-a/

[AKTUELNO] FOČA : KO TO TAMO DOBIJA KUĆE PO sistemu „ključ u ruke“
https://focanskidani.wordpress.com/2017/10/16/aktuelno-foca-ko-to-tamo-dobija-kuce-po-sistemu-kljuc-u-ruke/

 

23 komentara na “FOČA – povratnici najveća briga društva : Donacije tek za vikendaše (foto)

Komentariši